Ebooks voor openbare bibliotheken?

Metro meldde gisteravond dat NBD/Biblion binnen 2 maanden een portal gaat inrichten waarop leden van openbare bibliotheken vanaf thuis luisterboeken en ebooks kunnen downloaden/raadplegen. Dit zou een proef moeten zijn voor 4 a 5 OB-en de eerste paar maanden en vervolgens opgeschaald worden naar alle openbare bibliotheken.

Ik kan er noch bij het ANP noch bij Biblion zelf niks over vinden maar goed, ik heb mijn koffie ook nog niet gehad dus ik sluit niet uit dat het aan mij ligt. Benieuwd ben ik wel naar wat het aanbod van vooral die ebooks zal zijn maar wees verzekerd dat ik het nauwlettend in de gaten ga houden. In het berichtje wordt over downloaden gesproken en dat lijkt me NetLibrary uit te sluiten maar ik hoop wel dat het niet (weer) boeken-in-txt-formaat zijn van het Gutenberg project :)

Update: Het persbericht van NBD/Biblion is hier te vinden en hierin zijn helaas de toverwoorden ‘digital rights management’, ‘e-uitlenen’ en ‘Netlibrary’ te lezen die me in elk geval niet gelijk veel vertrouwen geven in een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier van ebooks raadplegen. Snapt nou niemand de ironie van zinnen als ‘Het zogenaamde e-uitlenen werkt hetzelfde als het uitlenen van fysieke materialen: er kunnen net zoveel gebruikers tegelijk een bepaalde titel downloaden als dat er licenties zijn aangeschaft door de bibliotheek.‘?
Downloaden naar een ebook reader of mp3 speler die dan ook overweg moet kunnen met DRM pdf’s en mp3’s en noch mijn Iliad, noch mijn mp3 speler doen dat (gelukkig) niet. Ik wacht het vanzelfsprekend af maar als ik de gemiddelde eindgebruiker in gedachten houd in combinatie met dit initiatief, dan denk ik niet dat het fenomeen ebooks hierdoor nou echt gepromoot gaat worden.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Ja, ze gebruiken wel degelijk NetLibrary… De vraag is of dit gaat werken, voor enkele euro’s meer ben je de gelukkige eigenaar van hetzelfde ebook. En bovendien, net zoveel ebooks uitlenen als dat je licenties hebt… Dat is wel heel vreemd. Echt de ‘oude’ wereld van het uitlenen 1 op 1 kopiëren in de ‘nieuwe’ wereld, volgens mij gaat dat niet werken!

    Reply

  2. Wel NetLibrary? Dan stel ik mijn verwachtingen toch gelijk bij in mindere zin. Het idee van NetLibrary zelf is prima maar dat ‘uitleensysteem’ neemt alle restricties van het papieren boek mee zonder de voordelen van ebooks echt te benutten. Ik kan het me bijna niet voorstellen dat ze dit voor een OB portal ook gaan doen maar de tijd zal het leren.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top