Library of Congress en Flickr samen op de foto

Op het Library of Congress blog was te lezen dat de LoC een pilot gestart is om hun gigantische collectie foto’s beter toegankelijk te maken en te voorzien van metadata. Interessant genoeg hebben ze ervoor gekozen dit samen met Flickr te doen en inmiddels zijn 3000 foto’s uit de twee populairste collecties van de LoC beschikbaar via de eigen Flickr pagina.

2179139371_5b022a88ae_m.jpg

Niet alleen worden alle bezoekers & Flickr gebruikers gestimuleerd om tags en comments toe te voegen, alle foto’s zijn volledig vrij van copyright en daarmee vrijelijk te gebruiken. Flickr heeft in het kader van deze pilot ook een aparte subsite ingericht als publicatiemodel voor instellingen die hun fotocollecties op deze manier beschikbaar willen maken: Flickr Commons, natuurlijk met het idee om meer instellingen te stimuleren deel te nemen.

Een prachtig initiatief, niet alleen doordat er nu duizenden mooie foto’s beschikbaar zijn gekomen maar natuurlijk ook interessant door de keuze van de Library of Congress om de folksonomy methode toe te passen bij het metadateren van hun fotocollectie.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Ik vind het vooral mooi dat alles vrij van copyright is.

    Zo hoort het! En dan op een bekende en veelbezochte site. Prima initiatief werkelijk!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top