Spelen met de Iliad

Gisteren hebben we besloten dat we als Mediacentrum collega’s en medewerkers van Windesheim kennis willen laten maken met het fenomeen ebookreader. Natuurlijk niet echt een revolutionair of nieuw idee (vele bibliotheken zijn ons al voorgegaan in dat idee) maar mijns inziens toch goed om niet te wachten tot alles uitgekristalliseerd is met ontwikkelingen op zowel ebooks als ebookreaders gebied.

Al langere tijd voeren we discussies (en kleinschalige projectjes) met docenten en uitgevers om ebooks en econtent beschikbaar en toegankelijk te maken via o.a. de elektronische leeromgeving. Het hoofdstuk econtent even terzijde gelaten blijft het met ebooks altijd een lastig gebeuren. Aan de gebruikerskant werkt het voor weinigen prettig om ebooks, in welk formaat dan ook, te lezen vanaf het scherm en ik heb al lang de conclusie getrokken dat het een wederzijds afhankelijke relatie is (moet zijn!) tussen ebooks en een ebookreader als vervanging van het papieren exemplaar.

Over ebooks in het onderwijs praten gaat makkelijker als je het ook kunt hebben over een ebookreader waarop deze ebooks dan te raadplegen zijn en dat is dan een mooie aanleiding om docenten te laten spelen en experimenteren met deze ebookreaders, ook al zal de volgende generatie van deze hardware ongetwijfeld weer stukken beter zijn. Welke ebookreaders willen we gaan uitlenen aan docenten? Nou, de ‘hype’ is volop aanwezig natuurlijk maar positieve ervaringen heb ik natuurlijk met de Iliad gehad, en hier al eerder uitgebreid over geschreven, dus kan ik deze in elk geval aanbevelen aan anderen die op zijn minst nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van een ebookreader.

Met dank aan Selexyz Zakelijk kan ik dit experimenteren door docenten zelf ook ondersteunen want zij waren zeer genereus en hebben me mijn test-Iliad laten houden. Verwacht dus ook nog in de toekomst meer Iliad gerelateerde postjes hier :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Spannend, zo’n test, maar wel verstandig want je ziet pas alle ins en outs van het digitale lezen en studeren op het moment dat je daadwerkelijk met een e-reader en de bijbehorende content aan de slag gaat. Ik volg de ontwikkelingen op de voet, mochten we jullie kunnen assisteren, laat het even weten!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top