Geen hoger onderwijs licentiemodel voor Adobe

Via de site van Surfdiensten is het teleurstellende nieuws te lezen:

In oktober 2007 bereikten SURFdiensten en
Adobe Benelux overeenstemming, vastgelegd in een intentieverklaring
over een meerjarig landelijke licentieovereenkomst voor het hoger
onderwijs. De overeenkomst zou alleen mogelijk zou zijn bij voldoende
volume. SURFdiensten is naar aanleiding daarvan direct gestart met een
voorintekening, waarbij instellingen zich konden inschrijven voor het
nieuwe fixed price licentiemodel.

Ondanks tientallen inschrijvingen heeft SURFdiensten medio januari
j.l. moeten constateren dat het volume aan voorintekening niet
toereikend bleek te zijn. Op grond daarvan is na consultatie van Adobe
besloten de intentieverklaring niet om te zetten in een overeenkomst.
Voor de korte termijn komt er daarom geen fixed price
licentieovereenkomst met Adobe en resteert alleen de optie om
stukslicenties af te nemen.

Ondanks tientallen inschrijvingen?! Het is niet alsof er in totaal meer dan 100 hogescholen en universiteiten zijn dus waar lag dan de grens? Adobe niet tevreden met de helft van alle hoger onderwijsinstellingen? Monopolie of niets?

Die stukslicenties zijn mij, en mij niet alleen, al jaren een doorn in het oog en ondanks het feit dat ik graag Photoshop, Premiere (Elements), InDesign, Acrobat en ook Dreamweaver zou willen gebruiken op werk, zal ik toch maar bij concurrerende producten moeten blijven die niet zo 57r0n7vervelend doen als je een licentie voor meerdere gebruikers (en thuisgebruik) wilt kopen zonder daarvoor de begroting te hoeven verdubbelen. Ging de warme douche (copyright Tros Radar) vandaag naar beeldendonderwijs.nl, de ijskoude douche is voor Adobe wat mij betreft. Je zou prompt al je eigen Adobe software deinstalleren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top