Buma versus bloggers

Gisteren was ik druk met een paar thuiswerkklussen en, dankzij het feit dat ook mijn nieuwe pc bezorgd werd (met Vista en een 22″monitor, dus het is even wennen), heb ik geen tijd gehad voor feeds en nieuws. Dat komt dan ook wel goed uit want daardoor kan ik 1 dag later terugkijken op de meest recente storm in het glas auteursrechtwater die gisteren even fel woedde. Wat was nou het geval? Buma/Stemra stuurde een brief naar een aantal weblogs in het kader van hun ‘offensief’ tegen websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Dat is weinig nieuws maar in dit geval ging het om het embedden van YouTube filmpjes; je weet wel, die standaard functionaliteit van YouTube waarmee je filmpjes kunt linken vanaf je eigen site naar YouTube zelf.

Het gaat de Buma/Stemra dan vooral om de muziek die te horen is op die filmpjes en zij stelt dat linken naar YouTube filmpjes het probleem niet zou zijn maar het embedden ervan wel: dit zou een ‘nieuwe openbaarmaking’ zijn waarvoor kosten verschuldigd zijn.

In (o.a.) de reacties op Tweakers.net blijkt al wat bloggend Nederland er van vindt, Arnoud Engelfriet ondergraaft de argumenten ook netjes en juridisch onderbouwd en vanochtend lees ik al dat Buma/Stemra inbindt en dat ze ‘prematuur’ gehandeld heeft.

Het geeft volgens mij vooral aan dat Buma/Stemra druk zoekende is naar nieuwe constructies om hun offensief door te zetten, ondanks hun verklaring dat ‘ze nog goed uit de voeten kunnen met de huidige modellen’. Bloggers proberen aan te pakken voor schending van auteursrechten, onder het argument van een nieuwe openbaarmaking, en daarbij doodleuk negerend dat het YouTube is die het materiaal uberhaupt aanbiedt. Arnoud geeft ook aan dat de Buma eens met YouTube zou moeten praten voor een echte webcast licentie waarbij de systematiek van embedden door derden meegenomen kan worden in het licentiemodel. Het lijkt me een logische stap en het feit dat dit nog niet gebeurt is bevestigt mij in het vermoeden dat men die optie niet kan of wil verkennen. Prematuur is ook een ander woord voor ‘we bedenken nog wel een andere manier waar we wel weg mee komen’ vrees ik.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Ik vind het een bizar verhaal, al die copyrightdruppels. Je bent toch blij als mensen uberhaupt de moeite nemen jouw filmpje te embedden, als je boven het enorme maaiveld uitsteekt?

  Rechthebbenden zouden wel de keuze moeten hebben inderdaad maar dit soort achterhoedegevechten kan toch geen mens echt serieus nemen…

  Reply

 2. De BUMA ziet geen onderscheid tussen een individuele blogger en een groot bedrijf, daarom pakken ze de eerste aan op de manier die ze gewend zijn bij de tweede.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top