SHB benchmark

Precies een week geleden was de presentatie van de resultaten van de 2006 editie van de SHB benchmark. In deze benchmark worden een groot aantal aspecten van een tiental hogeschoolbibliotheken verzameld en onderling vergeleken en dit was de vijfde keer dat de benchmark heeft plaatsgevonden. Een benchmarklustrum als het ware die gelijk opgaat met het aantal jaren dat het SHB zelf ook al bestaat.

shb-logo.jpg

De eerste jaren is het vooral zoeken geweest naar goede formuleringen en compenseren/rekening houden met het feit dat er grote organisatorische verschillen zijn tussen de diverse hogeschoolbibliotheken. Inmiddels loopt het proces wat vlotter, is er een benchmark expert in de persoon van Henk Voorbij bij betrokken en kan er eindelijk gedacht worden aan het opschalen van de benchmark naar zoveel mogelijk deelnemers binnen de hogeschoolbibliotheken. Cijfers verzamelen vindt niemand echt leuk maar zowel de trends binnen je eigen bibliotheek in de afgelopen jaren signaleren maar ook tussen hogeschoolbibliotheken onderling vergelijken, daar is de meerwaarde van een benchmark gelijk zichtbaar. De benchmark 2007 is vandaag uitgezet onder alle deelnemers, voor het eerst met inzet van een eigen wiki voor het invullen van de eigen gegevens, met het idee om voor de zomer al een presentatie van de gegevens en analyse van vorig jaar te kunnen geven.

Windesheim is de trekker van de benchmark maar ook wij moeten eigenlijk nog wat meer met de benchmarkgegevens zelf doen. Vanaf dit jaar maken we (Rensje Wicherson en ik zelf) dan ook een eigen Windesheim analyse waarmee we als Mediacentrum hopelijk onze sterke punten kunnen versterken en onze mindere punten kunnen verbeteren. Volgens mij mag er wel wat budget bij :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top