Kluwer KnowledgePortal en ebooks

Vandaag had ik bezoek van Kluwer’s nieuwe accountmanager voor de hogescholen. Dat gaf hem de gelegenheid om hun/zijn ideeën over de KnowledgePortal, mogelijke nieuwe Portals met digitale tijdschriften en overige nieuwe producten te vertellen en het gaf mij de gelegenheid om flink te preken over de noodzaak voor meer en betere ebooks en digitale content. Ik was er wel wat ambivalent in want ondanks het feit dat KnowledgePortal mijns inziens een hele mooie bron is voor het hoger onderwijs, wordt er op Windesheim niet bijzonder veel gebruik van gemaakt. Natuurlijk, de opleidingen die met fiscale en juridische onderwerpen te maken hebben maken er wel gebruik van maar ondanks dat valt me het gebruik tegen. De start van de HBO Recht opleiding over een half jaar zal hier hopelijk wat verbetering in gaan aanbrengen.

knowledgeportal_copy1.jpg
Als bewijslast dat deze niet dagelijks geraadpleegd wordt, meldde hij dat de KnowledgePortal in een nieuw SHB jasje gestoken was en verhipt, de oude grijsblauwe onhandige interface is nu koninklijk SHB oranje geworden met een andere indeling en een grote verbetering in de Modellen voor de Rechtspraktijk die ook volledig vernieuwd is. Dat laatste kwam me onverwachts geweldig goed uit want er waren problemen met het laden van die modellen als je het Portal via de HAN toegang raadpleegde dankzij een berg Java maar dit is nu volledig opgelost. Het werkt nu prima binnen en buiten Windesheim dus dat scheelde me nog een todo actiepuntje die sinds vorige week openstond :)

Ook met ebooks hebben ze ontwikkelingen, waarvan ik eind vorig jaar tijdens de licentiecontactpersonendag al door een collega van hem op de hoogte was gebracht. Binnen Windesheim wordt er bij een School over een project nagedacht om ebooks van die juridische boeken mbv een Iliad beschikbaar te maken voor studenten en ik denk dat ik daar ook maar eens ga informeren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. De KnowledgePortal werkt inderdaad geweldig via de HAN. Laad nu zeer snel. Ik denk niet dat ik vaak in te vinden zal zijn, ik kick niet zo erg op juridische aangelegenheden. Het feit dat de databank zo weinig gebruikt wordt noopt wel tot actie. Zijn “auteursrechten” misschien een cool-vet onderwerp om docenten en studenten naar de KnowledgePortal te lokken?

  Reply

 2. Hoewel je genoeg kunt vinden in de juridische bibliotheek-kant van het Portal vrees ik dat het niet de trekker zal zijn. Klanten die daadwerkelijk behoefte hebben aan deze informatie wel dus ik denk dat we hem beter moeten en kunnen promoten bij enkele van onze opleidingen.

  Reply

 3. Ze zouden een goede attendeerfunctie binnen het product moeten ontwikkelen op het niveau dat de gebruiker zelf een profiel aanmaakt. Daar kan ik de schools wel mee in.

  Reply

 4. Mee eens. Op dit moment werkt KP echter als een eenvoudige metasearch: je kunt een zoekactie in 1 of meerdere bronnen in het portal tegelijk uitvoeren maar er is geen enkele functionaliteit aanwezig om maar iets te bereiken dat op attendering lijkt. Zelf zoek ik periodiek handmatig op auteursrecht maar dat levert zoveel treffers op dat het onmogelijk is recente toevoegingen eruit te halen. Ik ga dit idee wel doorgeven overigens want daar had ik gisteren dan niet aan gedacht.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top