Beeldbanken en image management

Ik kreeg gistermiddag een vraag of ik ervaring had met beeldbanken aangezien een andere afdeling enkele duizenden (grote) foto’s had die ze op een andere manier wilden gaan beheren. Ervaring met beheer en ontsluiting van beeldbanken? Nee, dat niet. Beeldbanken worden binnen hogeschoolbibliotheken eigenlijk niet gebruikt volgens mij. Voornamelijk bij archieven en/of wetenschappelijke instellingen kom ik ze wel eens tegen waarbij dia’s, fotocollecties, kaartencollecties en het visuele culturele erfgoed gecatalogiseerd en toegankelijk gemaakt wordt. In Deventer is er bijv. www.deventerinbeeld.nl waar kaarten, prenten en foto’s van Deventer te vinden zijn, alle ingescand zijn & voorzien van metadata.
Vanuit die invalshoek is er ook een interessant document van de Taskforce Nationale Archieven als wegwijzer bij beeldbanken

mapimage.jpg

Hoewel het Mediacentrum er niks mee doet op dit moment is het gebruik van digitaal beeldmateriaal op Windesheim aan het toenemen. Vooral video maar ook afbeeldingen zijn nu populairder omdat ze eenvoudiger te vinden zijn door o.a. de grote populariteit van Flickr (waar je ook op rechtenvrije foto’s kunt zoeken) en steeds meer wereldwijde archieven die foto’s en afbeeldingen (deels) gratis op internet zetten. Ik heb vorig jaar nog gekeken of er (web)producten waren waar we als Mediacentrum iets mee konden doen zonder zelf een database op te hoeven zetten maar met uitzondering van iets als ARTStor is het voor educatief gebruik nog vooral onontgonnen gebied lijkt het.

Zelf ben ik dan enerzijds op zoek naar een oplossing waarmee je als gebruiker eenvoudig door rechtenvrije foto’s kunt zoeken (http://www.vanbeekimages.com bijv.) en anderzijds naar (web)software waarmee bestaande collecties met foto’s beheerd kunnen worden en waar de metadata goed geregeld is (zoals het peperdure AKIBase dat door VanBeek Images gebruikt wordt). Je komt dan ook snel in het segment terecht van image management software en dat heeft een grote vlucht genomen de laatste jaren. Bekende voorbeelden zijn het paar honderd euro kostende Adobe Lightroom waarmee je prima duizenden foto’s kunt beheren of het nog goedkopere BreezeBrowser. Image management software is zelf echter niet webbased dus voor een dienstverlening kun je er niet zo heel ontzettend veel mee.

Zijn er onderwijsbibliotheken die grote hoeveelheden foto’s zelf aanbieden aan gebruikers? Of linken we allemaal graag door naar Flickr?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top