Creative Commons, maar dan makkelijk

Op LibrarEvolution meldt Erik ook al het een en ander aan de noodzaak en activiteiten rondom auteursrecht in het hoger onderwijs. Nou ja, bij Windesheim in elk geval. Ik kreeg anderhalve week geleden van Wilma Mossink het verzoek om een enquête rond te sturen mbt Creative Commons maar zat er eigenlijk een beetje mee in mijn maag. Ik kom de meest fantastische dingen tegen bij gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in o.a. Blackboard en durf alvast te concluderen dat de uitspraak, dat je niet zo maar alles van internet, tv, tijdschriften en dvd’tjes zo eventjes mag overnemen in je blackboardmodule, reader of powerpoint, al een aardverschuiving met zich mee zal brengen.

Binnen de Auteursrechten Awareness Aanpak vanuit SURFDirect loopt o.a. het initiatief om tot een toets/meting te komen en dat initiatief is een hele goede. Aan de hand van vragen en antwoorden uit de praktijk krijg je niet alleen inzicht in wat je wel en niet mag, ook wordt je (straks) doorverwezen naar meer informatie over onderwerpen waar je meer over wilt (en moet) weten.

Terug naar Windesheim, ben ik er in elk geval van overtuigd dat er een alternatieve aanpak nodig is om het onderwerp auteursrechten bespreekbaar te maken. Erik is overtuigd voorstander van mij op video te zetten terwijl ik in een reeks videootjes toelichting geef op concrete voorbeelden die ook bij Windesheim spelen. Zelf denk ik nog steeds dat naar mij moeten luisteren in combinatie met naar mij moeten kijken niet de meest optimale aanpak is maar ik wil gelijk toegeven dat dit ook aan mijn eigen cameravrees kan liggen. Twee weken geleden hebben we het idee van een ePopcast bedacht waarin de wat drogere materie die auteursrecht nu eenmaal is, wat speelser in beeld willen gaan brengen. Zoals de naam al suggereert is het een mix van vodcast en e-ductieve poppenkast dus trek je eigen conclusies maar hoe dit er uit kan zien ;-) Wordt ongetwijfeld nog vervolgd en oh ja, graag bronvermelding als je de naam ePopcast ergens anders gebruikt!

cc_comic.jpg

 

Beelden zeggen altijd meer dan woorden en dat idee hadden ze bij Creative Commons kennelijk ook. Via Wilfred zag ik op de wiki van CC een comic (strip) versie van een uitleg over wat Creative Commons is en wat je er mee kunt. Heel aardig gemaakt en, zelf ook onder een CC licentie, het verzoek wordt daar ook gedaan om vertalingen te maken van de teksten in de strip. Een heel leuk idee dus als niemand dat voor volgende week doet, dan gaan we er eens mee aan de slag. Heb ik nog wat te doen terwijl ik volgende week bijkom van de kaakchirurg.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. @Arnoud, dank je voor je steun om Raymond uit het “tekstuele” te halen, zo interpreteer ik je comment nu maar ;) En of het nu met poppen gaat of met Raymond voluit in beeld, het zal een stuk verduidelijking opleveren voor de docenten wat autaersrechten betreft. ik vertrouw helemaal op de kennis die Raymond in huis heeft op dat gebied.

  Reply

 2. Zou het niet handig zijn voor docenten, dat we de link van Arnoud zolang op onze website zetten, onder een nieuw kopje: auteursrecht. Auteursrechtelijk mag dat toch, omdat Arnoud toestemming geeft voor gebruik? Natuurlijk wacht ik met smart op een videoclip van onze acteur Snijders, hij zou het werkelijk goed doen op het witte doek. ;-). Maar tot die tijd kunnen we docenten verwijzen naar Arnouds link.

  Reply

 3. Het idee is ook om diverse links (en inhoud natuurlijk) aan te gaan bieden via onze site. Via SURFDirect loopt er nu ook een initiatief om de bestaande FAQ’s te bundelen en aan te vullen met praktijkvragen. Daar wil ik ook graag gebruik van maken. In hoeverre het ook ePopcasts worden, korte filmpjes zoals die van Arnoud of dat Erik zijn zin nog eens krijgt en mij in beeld brengt, dat zal de toekomst leren

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top