American Gods als ebook maar dan niet makkelijk

Als fan van de boeken (en comics) van Neil Gaiman, zag ik op zijn blog vol verwachting dat er een poll liep over welk van zijn boeken gratis als ebook ter beschikking gesteld zou worden. Vorige week was de uitslag en is het American Gods geworden die gedurende deze maand te lezen is op de site van de uitgever.

Gedurende een maand te lezen op de site van de uitgever. Dat was dus wel even een afknapper want ik had natuurlijk gehoopt een digitale versie te kunnen lezen op mijn Iliad, bij voorkeur in Mobipocket of PDF formaat. Het is dus echter een webversie op de server van de uitgever waar de pagina’s ‘dynamisch’ als afbeeldingen geladen worden, oftewel een hele hoop meldingen dat pagina’s ‘loading’ zijn.

Natuurlijk, ik snap dat wel. Het is 1 van de populairste boeken van Gaiman, het is nog volop in print beschikbaar en wordt zeer goed verkocht. Natuurlijk komt er geen offline ebook editie gratis beschikbaar maar ik mocht even hopen. Ik heb het boek al jaren in de kast staan maar een ebook versie voor op de ebookreader had er voor gezorgd dat ik het nog eens gelezen had. Het business model van de uitgever is begrijpelijk maar ik twijfel toch zeer wat de toegevoegde waarde is van ebooks op deze manier. Welke lezer gaat het boek als afbeeldingen van een scherm lezen ipv 10 euro neer te leggen voor de goedkope paperback editie?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top