Mail management: avonturen van Mailstore en GroupWise

Begin jaren 90, toen ik begon met de BDI opleiding, toen was het makkelijk. Elke student had een inlogaccount voor het netwerk en een bijbehorend mailadres waarmee voor mij tenminste mijn allereerste mailadres geboren was. Ik herinner me zelfs het adres nog: bdi05657@heo.rhij.nl en met een dos mailprogramma, genaamd P(egasus)Mail en door ons stiekem piemel genoemd, was het allemaal heel eenvoudig. Mail beheren of een mail stortvloed, dat waren dingen die gewoon niet aan de orde waren. Het mailadres bestaat inmiddels niet meer hoewel Google Groups nog steeds verraadt dat ik in mijn afstudeerperiode ook erg druk was met Duke Nukem 2 en Commander Keen.

Nu, 17 jaar later, ben ik de gelukkige eigenaar van zo’n 15 semi-actieve mailadressen al dan niet via 1 van mijn domeinen, provider, gmail, yahoo, hotmail of natuurlijk mijn werk. Ik heb zo’n beetje alle bestaande mailpakketten geprobeerd de laatste jaren en ben uiteindelijk “gewoon” bij Thunderbird blijven steken. Die leest alle nodige accounts (op die van mijn werk en Hotmail na) keurig uit en ik ben er wel tevreden mee.

Behalve …

Een mail zoeken blijft gewoon lastig. Thunderbird zoekt per account en niet door *al* je mailfolders en natuurlijk zit die mail dus ergens in mijn werkaccount in de GroupWise. Via desktopzoekmachines als Copernic en Google Desktop kun je ook je mail indexeren maar echt lekker werken vond ik dat ook niet, plus wederom mijn GroupWise mail die niet geimporteerd kan worden. Mijn hoop laaide ineens weer op vorige week toen ik in de Computer Totaal las over Mailstore Home die mails uit een groot aantal programma’s kan importeren en archiveren, plus daar een supersnelle overkoepelende zoekactie op los kan laten. Zoals verwacht en gevreesd zat GroupWise daar niet tussen maar het kan wel .eml bestanden importeren die door alle mailpakketten aangemaakt kan worden. Afgelopen weekend heb ik Mailstore geinstalleerd en alle mails van alle accounts uit Thunderbird eenvoudig weten te importeren. Via Outlook (dat ook nog geinstalleerd stond) waren al mijn mails van Hotmail ook zo binnen en dus was ik vandaag voornemens om op werk te kijken of ik mijn werkmail als losse berichten kon opslaan in GroupWise.

en_preview.jpg

Ik heb weinig klachten over GroupWise (ik werk er al 12 jaar mee) maar nu heb ik er dus eentje. Alles nagelopen, van alles geprobeerd maar ik kwam niet verder dan dat ik feitelijk elk individueel mailtje kan/moet opslaan als .eml bestand. Dat gaat dan ook nog met een aantal muisklikken gepaard dus met zo’n 3000 mails in alle folders lijkt me dat een hele snelle manier om RSI te krijgen. Opslaan van meerdere berichten, of zelfs per folder, is niet mogelijk dus ik vrees dat ik gewoon de migratie van mijn GroupWise account naar Exchange/Outlook eind dit jaar moet afwachten om al mijn mail eenvoudig offline beschikbaar te hebben. Tenzij er hier iemand nog een GroupWise expert is en mij een goeie tip aan de hand kan doen? Ik kan bijna niet geloven dat het niet mogelijk is namelijk.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Ik ben daar op het werk ook wel eens mee bezig geweest maar tevergeefs. Ik heb het zoeken naar oplossingen vrij snel opgegeven.

  Wat dat betreft volhardde ik beter in het uitspelen van Duke N.

  Your face, your ass, what’s the difference?

  :-)

  Reply

 2. We gaan in het project er vanuit dat we wel mail zullen gaan exporteren/archiveren. Gezien jouw en mijn ervaring uit het verleden zal het nog een klus worden een goede manier te vinden. Ik zal binnen de dienst-ict zeker naar dit programma kijken. Dus bedankt voor de tip.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top