Boek te laat

Ach, eens in de zoveel tijd is er weer een ‘boek heel laat ingeleverd’ verhaal in de media en vandaag stond op de site van de Metro dat in Finland (stiekem) een boek is ingeleverd dat meer dan 100 jaar te laat is was bij de bibliotheek in Vantaa. In het boek zat nog een briefje dat de boete 10 cent per week was. Een eenvoudige rekensom leert dat, inflatiecorrectie en prijsstijgingen negerend, de (nazaat van de) lener zichzelf 520 euro’s heeft bespaard (Finland heeft toch ook de euro?) door het stiekem in te leveren.

Boeiender is dat wij in het Mediacentrum wel rekening zouden houden met prijsstijgingen, en hoewel we nog geen 100 jaar bestaan, hebben we wel een lekker pittig boetetarief van 50 cent *per dag*. Onze Fins anoniempje had bij ons zijn pinpas mogen trekken voor 18.250 euro en had een substantiele bijdrage geleverd aan ons leermiddelenbudget voor dit jaar. Natuurlijk had die wel minstens een paar aanmaningen gehad voordat het zover was gekomen :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Als ik het goed begrijp hebben jullie liever dat de 100-jaar oude boeken weg blijven (weggegooid? de Slechte?) want terugbrengen laat je wel uit je hoofd bij dit soort boetes ;)

  Reply

 2. Tegenwoordig krijg je van ons na 7 of 8 weken een rekening als je niks van je laat horen en worden de geleende materialen verwijderd uit onze catalogus. De rekening is dan voor vervanging van wat je geleend hebt en wat je dan vervolgens met je boeken doet, dat mag je helemaal zelf weten. Kortom, 100 jaar te laat zal bij ons dus niet gebeuren :) Rare jongens, die Finnen

  Reply

 3. @Daniëlle: 5 cent per dag? 8 weken te laat inleveren en dan 2 euro boete hebben? Dat stimuleert veels te weinig :)
  We hadden ooit 10 cent per dag en hoewel er natuurlijk niemand stond te juichen toen we 50 cent per dag invoerden, kwamen boeken wel meer op tijd terug of werden tijdig verlengd. Om nog maar niet te spreken over het fenomeen reserveren wat nu echt stukken beter werkt: materiaal is gemiddeld op tijd terug.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top