SURFfederatie (1)

Ergens eind jaren 90 heb ik, toen ik nog bij Saxion Enschede werkzaam was, meegedaan met een inventarisatie vanuit de Universiteit Brabant voor wensen en mogelijkheden t.a.v. toegang tot online bronnen. Dit heeft later geleid tot de BAM werkgroep en eigenlijk wacht ik sinds die tijd al op verdere ontwikkelingen die toegang tot de mediatheek informatiebronnen ook buiten de eigen instelling mogelijk zouden maken. Ik had daar de systematiek van Surfspot al voor ogen. Bij Windesheim, waar ik sinds 2002 werk, was het in eerste instantie vooral omzetten van licenties van username/wachtwoord constructies naar toegang op basis van IP en enkele jaren geleden is onze dienst ICT me ons enorm van dienst geweest bij het inrichten van een proxy-oplossing om thuistoegang mogelijk te maken.

Sinds eind vorig jaar gebruiken we een product van H+H Software via Ingressus, de Hidden Automatic Navigator, waarmee we nu bijna alle beschikbare bronnen zoals ze te vinden zijn op http://mediacentrum.windesheim.nl/databanken/databanken_overzicht.html voor gebruik buiten Windesheim toegankelijk hebben.
Hoewel de Hidden Automatic Navigator in veel wensen voorziet (uitgebreide eenduidige statistieken voor alle bronnen en mogelijkheden om met toegang voor specifieke gebruikersgroepen te werken), hou ik wel de wens dit op basis van identiteit te doen en niet op basis van IP-range en een proxy. De HAN is voor ons een prima oplossing maar ik voorzie wel dat op termijn dit lastig gaat worden voor een aparte (nieuwe) categorie online bronnen: Ik zie nu een grote groei van kleinere, voornamelijk educatieve,
uitgevers die zich expliciet richten op opleidingen en specifieke groepen studenten en docenten. Binnen Windesheim is bijv. Van Gorcum uitgevers thans actief bij onze PABO opleiding en HB Uitgevers bij een sociale opleiding. Ook worden we bestookt met aanbiedingen van digitale methoden en leermiddelen van uitgevers verenigd via Edupoort maar is de eenheid in (technische) toegang nog ver te zoeken, terwijl alle een claim pogen te leggen op de identiteitsgegevens van onze studenten en docenten.

In september vorig jaar blogde ik al over digitaal leermateriaal en de technische aspecten van toegang. Sindsdien is Windesheim idd lid geworden van de SURFfederatie (als identity provider) en is sinds 21 februari jl. Ebsco partner geworden (als service provider). Op die partner pagina is te zien dat ook met Google, Elsevier en jawel, Edupoort afspraken gemaakt zijn en ik begreep van Hans Zandbelt van Surfnet dat er nog meerdere gaan volgen op redelijk korte termijn, met Academia als meest interessante wat mij betreft. Ik heb vanavond in EbscoAdmin ingesteld dat we via Shibboleth toegang via SURFfederatie willen hebben en kon al succesvol inloggen op de A-Select server van Windesheim.

De HAN oplossing voldoet wat mij betreft uitmuntend voor alle bronnen die ofwel op basis van IP-ranges, danwel (nog) met een username/wachtwoord gaan maar ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die toegang via SURFfederatie kan bieden in dialoog, mogelijkheden en onderhandelingen met de educatieve uitgevers en hun op-maat-producten die we niet op basis van IP-ranges kunnen en willen hebben. Ik kan niet wachten om met deze uitgevers aan de gang te gaan en ook via Edupoort/SURFfederatie de toegang aan te kunnen bieden.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top