Notepad++ voor al je platte tekst

Ik ben bepaald geen programmeur maar als je veel ‘dingen’ doet op het web, dan kom je er snel achter dat je geen Word of zo moet gebruiken als je een (php) scriptje wilt aanpassen, een .htaccess wilt uitbreiden met een nieuwe reeks ipranges om te blokkeren of even snel een css wilt bewerken. Het gewone notepad (kladblok) in Windows is dan al een hele verbetering maar is extreem beperkt als je wat handige dingen wilt doen waarvoor bijv. een macro handig is. Er zijn een paar pakketten die goed overweg kunnen met alles wat je wilt met platte tekst maar voor de meeste moet je betalen. UltraEdit heb ik een lange tijd gebruikt maar is inmiddels 4 versies verder en ik had geen zin om weer te betalen voor een upgrade.

notepadplusplus1.jpg

Ik kwam toen het gratis Notepad++ tegen en na een weekje ermee gewerkt te hebben, toch even een blogpostje om dit sterke staaltje software te promoten. Een lijst met wat het kan, kun je op de website vinden maar als je regelmatig html, css, (java of php)script of een .htaccess met de hand bewerkt, dan komt Notepad++ zeer warm aanbevolen. Feitelijk alles wat je wilt als je, net als ik, dingen het liefst in platte tekst doet voor een prijs die geen concurrentie heeft.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top