NRC Handelsblad op de iLiad (4) Nu dan echt!

krantkoffie2.jpg

Wireless kreeg ik de iLiad niet aan de praat maar ik had ook niet veel zin om uit te zoeken waar dat nou precies aan lag. Niet als er ook diverse netwerkkabels links en rechts makkelijk in te pluggen zijn en het was dan ook gisteravond een erg koud kunstje om het NRC van vrijdag 21 maart binnen te halen. Vanochtend heb ik gelijk gekeken of ook de zaterdageditie binnenkwam en inderdaad, zonder enige problemen vond ik ook die terug onder de News knop.
Erik had vanmorgen waarschijnlijk geen kind wat hem nog even bezig hield en dus meldt hij eerder al zijn ervaringen met het NRC op 1 van de 4 iLiads van het Mediacentrum. Zelf ben ik er behoorlijk tevreden over maar dat komt natuurlijk ook omdat ik eigenlijk nooit het NRC lees en nu dus mag ‘genieten’ van een krantje thuis ipv die Spits en Metro in de trein. Het kopje koffie met koekje en de kruiswoord van de afbeelding hierboven, die mag je er dan digitaal bijdenken.

De vrijdag editie was iets dunner met ca. 180 (iLiad) pagina’s maar met de zaterdag editie mag je potentieel 236 keer de bladerbalk aandrukken. De eerste 22 pagina’s vormen de index van de krant met korte omschrijvingen en een ‘lees verder’ link die je dan kunt aantikken met de stylus om naar het volledige artikel te gaan. Met zo veel pagina’s op dit formaat ben je ook zwaar afhankelijk van een goede navigatie en zoals ik al eerder concludeerde is dit gewoon niet het sterkste punt van de iLiad zelf en moet het NRC zelf flink aan de slag om het echte blader en snuffelwerk ook intuitief te laten verlopen.

Dit lukt voor een groot deel wel. 22 pagina’s met index is wellicht wat veel maar de standaard secties zijn hierin duidelijk aangegeven en je hebt een volledig beeld van wat er verder in de e-krant staat. Boven in beeld staan de secties ook permanent zichtbaar en met een dubbeltik met de stylus ga je ook gelijk naar het correcte katern. Erik constateerde dat dit niet allemaal lijkt te werken maar dat kon ik niet reproduceren. Wel is de gevoeligheid van het scherm icm de relatieve priegelige letters van de katern-namen soms reden om nog een keer te moeten dubbeltikken.

Tot zover de navigatie .. dan de leesbaarheid en opmaak. Hier is duidelijk aandacht aan gegeven (logisch, ik weet het) maar de artikelen zelf zijn alle prima leesbaar en perfect opgemaakt voor de beeldschermgrootte van de iLiad. Ik constateerde wel bij meerdere artikelen dat er, met name in de eerste regels waarin de auteur benoemd wordt, nog wel eens wat rare foutjes voorkomen en wijt dat aan de conversie die ongetwijfeld ten grondslag ligt aan deze epaper editie. Niet bijzonder storend maar wel degelijk punt van aandacht. In de opmaak is de winst vooral gehaald uit het verwijderen van het grote aantal foto’s lijkt het, aangezien ik die maar sporadisch tegen kwam. Je zou eigenlijk de papieren editie er naast moeten leggen ter vergelijking maar ik meen veilig te kunnen concluderen dat alle foto’s en afbeeldingen, groter dan een formaat dat past in de 3 kolommenstructuur in de epaper editie, verwijderd zijn. Het is een consequentie van werken op deze beeldschermgrootte en gelijk ook een prima argument waarom het epaper abonnement vooralsnog echt wel naast het papieren abonnement blijft bestaan.

Samenvattend is het epaper abonnement van het NRC absoluut een stap in de goede richting en weet het alle artikelen, in beperkt formaat, prima leesbaar te maken met een werkbare navigatie. Ik denk ook dat een NRC epaper abonnement een killer-app kan zijn als het gaat om de promotie en gebruik van de iLiad. Ik maakte vooral gebruik van de iLiad voor de mogelijkheid eigen documenten te gebruiken maar weet zeker dat deze nu ook in de trein aangaat als ik even rustig de krant van gisteravond ga lezen.

Nu nog even een subtiele mail sturen naar de redactie dat ik ook wel de InformatieProfessional als epaper abonnement wil op de iLiad.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Informatief artikel, Raymond. dank je.
  Nee, mijn kinderen houden me niet meer bezig in de ochtend. Hooguit als ze wat laat (vroeg) thuis komen van een feestje. ;)
  Ik krijg nog steeds niet alle navigatie bovenin aan de praat, extra dubbeltikken helpt niet en ik betwijfel of spreuken uitspreken of bizarre rituelen uitvoeren veel zoden aan de dijk zullen zetten. Maar als jij nog suggesties hebt?
  Soms staat ook de kop boven het artikel over de navigatiebalk heen en dat maakt het gebruik daarvan ook niet makkelijker.

  Reply

 2. Beste Raymond,

  Na een tientalen pogingen om een editie van NRC op mijn iLIAD te krijgen, durf ik je vragen hoe is je gelukt? Ik krijg wel de melding dat ik geconnect ben, maar kan geen krant op ILIAD downloaden. Heb je tips of aanwijzingen? alvast veel dank!!!

  Reply

 3. Ik zal even de stappen samenvatten die ik gedaan heb:

  * Allereerst heb je een account nodig bij MyIrex zodat je gebruik kunt maken van de online functies en niet alleen nieuwe firmware, maar ook straks het NRC. Dit kun je doen bij MyIrex op de site van Irextechnologies.
  * Via het NRC een vouchercode verkrijgen voor het digitale abonnement
  * Via nrc.nl/epaper de stappen volgen waarbij je o.a. wordt doorgelinkt naar MyIrex en via die vouchercode een jaarabonnement op het NRC wordt gekoppeld aan je account

  Vanaf dat moment haal je volledig automatisch het NRC op (max. 2 voorgaande edities) als je de online knop gebruikt. Vanzelfsprekend moet je wel je iLiad ingesteld hebben om ook bedraad of draadloos online te kunnen. Die netwerkprofielen kun je instellen bij de Device Manager instellingen. Succes!

  Reply

 4. Beste Raymond,

  Dank je wel. Alle stappen heb ik gevolgd. Verbinding heb ik nu. Maar de krant komt niet.

  Reply

 5. Dan is op de 1 of andere manier het abonnement niet gekoppeld aan de account die je hebt voor MyIrex. Ik zou een mail naar het NRC doen (of Irex) om in elk geval bevestigd te krijgen of dit wel of niet het geval is?

  Reply

 6. Raymond schreef:
  > Samenvattend is het epaper abonnement van het NRC absoluut
  > een stap in de goede richting en weet het alle artikelen, in
  > beperkt formaat, prima leesbaar te maken.

  Je hebt kennelijk geluk gehad toen je het ePaper probeerde. Mijn ervaring is dat hele bijlagen onleesbaar zijn. Er wordt hard gewerkt aan verbetering, maar de boekenbijlage van afgelopen vrijdag was bijvoorbeeld grotendeels onleesbaar. De problemen zijn zo groot dat NRC Handelsblad besloten heeft het ePaper-abonnement gratis te verlengen zolang de problemen voortduren.

  Voor goede informatie en kritiek zie: http://wiki.mobileread.com/wiki/NRC_ePaper

  Voor mijn eigen ervaring:
  http://www.xs4all.nl/~morepork/ePaper.html

  Reply

 7. Bedankt voor je reactie en de uitgebreide ervaringen op je eigen site. Ik heb kennelijk idd geluk gehad in het begin maar geef ook grif toe dat ik niet braaf elke dag het ePaper exemplaar van voor naar achteren lees.

  Ik zal er eens op gaan letten, dus dank!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top