Teleblik ook volgend schooljaar nog gratis

Via weblog HET ICT-cafe werd ik gewezen op een discussie via een Yahoo Group waar met grote vreze gevreesd werd dat Teleblik binnenkort niet meer gratis zou zijn. Voor de niet kenners: Teleblik bevat “Actuele en historische bronnen uit de archieven van de publieke omroepen en  het Polygoon Journaal online beschikbaar voor het onderwijs.” en is feitelijk de Academia voor het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs. Dat doet niet echt recht aan Teleblik, waar een redactie zorg draagt voor goede omschrijvingen en (stukken uit) filmpjes op maat.

Teleblik werd altijd gratis aangeboden aan scholen, via een loginnaam en wachtwoord die gekoppeld moest worden met een code die de school in kwestie identificeert. Ook Windesheim heeft een dergelijke code, bedoeld voor gebruik door de lerarenopleidingen (PABO). Sinds vorige week werkt Teleblik ook via de Hidden Automatic Navigator waarmee nu dus Windesheimers met hun eigen inloggegevens gebruik kunnen maken van Teleblik. Een aanwinst aangezien Academia aanzienlijk lastiger werkt als het gaat om terugvinden van relevant videomateriaal.

Hoe dan ook, zoals al in de Yahoo Group gemeld werd, het servicedesk team van Teleblik meldt dat in elk geval gedurende 2008/2009 Teleblik gratis blijft. Ik ben benieuwd wat daarna gaat gebeuren en met name of de aangekondigde vernieuwingen in het SurfVideoPortal (waar Academia op draait) ook betekent dat Academia straks beter bruikbaar is voor doeleinden waar ik in elk geval thans liever Teleblik voor gebruik.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top