LCP dag 2008

contract2.jpg

Gisteren was het weer eens tijd voor een licentiecontactpersonendag en vertrok ik richting Utrecht en Surfnet om daar te luisteren naar de nieuwtjes van Surfdiensten, updates over licenties en natuurlijk promoties van een aantal leveranciers. Tussendoor was er ook weer gelegenheid om bij de koffie bij te praten met een toch wel exclusief gezelschap van licentiecontactpersonen bij collega hogescholen die niet angstig terugdeinst als je het hebt over prijsmodellen, contracten of de fijnere nuances van thuistoegang.De nieuwtjes waren natuurlijk niet zo erg nieuw aangezien ik zelf in de SHB werkgroep digitale bibliotheek & licenties zit die nauw samenwerkt met Surfdiensten maar dat mocht de pret allemaal niet drukken. Ben Gorter, van Surfdiensten, lichtte het een en ander toe over de Next Generation licentiemodellen nu ook software elektronisch gedistribueerd wordt en de licenties meer richting die van de content gaan. John Janssen vertelde, ondanks technische problemen, over de vernieuwde site van Surfdiensten en tot 2 maal toe werd Windesheim als ‘flitsend’ voorbeeld genoemd bij de introducties van resp. Jaap Kuipers op de SURFfederatie en Ronald van Dieën over de Hidden Automatic Navigator.

Uit de zaal kwamen vervolgens vragen over waarom Windesheim ‘nou zo nodig 2 van deze oplossingen tegelijk invoerde’ en ik moet toegeven dat ik daar met 1 beknopt antwoord niet best uitkwam. Het briljante antwoord kwam, zoals wel vaker, pas toen ik in de trein richting huis zat maar ja, het staat hier sowieso tussen de regels bij de diverse berichten op dit weblog :)

Ik kon zelf nog een update geven over het aanbod dat vanuit Proquest/Ingressus loopt over Safari ebooks (wat ik nu dus ook binnenkort kan gaan promoten binnen Windesheim) maar moest wat eerder weg na een verhaal van Swets over de ALPSP Learned Journals Collection, die nu met 60% korting aangeboden wordt.

En het was niet eens een 1 april grap.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Tussen de regels is mooi, maar wat de wereld nodig heeft zijn briljante antwoorden.

  Dus…?

  Reply

 2. Een uitdaging via een comment? Ik zal morgen in elk geval even een aparte post tikken waar voor mij de verschillen in zitten als het gaat om waarom ik zowel de HAN als Surffederatie belangrijk en nuttig vind. Tussen de regels valt overigens best nog wel mee want ik heb HIER ook al eerder geschreven over de SURFfederatie in relatie tot de HAN.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top