De vraag over voordelen van ofwel de Hidden Automatic Navigator, danwel de SURFfederatie is er eentje die vele kanten kent. Vandaag is de HAN weer aan de beurt en heeft deze een rol bij het bedenken van een manier om een digitaal tijdschrift toegankelijk te krijgen voor een groep studenten.
Wat is de vraag?
Uitgever Agiel is uitgever van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek waarvoor interesse bestaat bij 1 van onze opleidingen om deze digitaal te kunnen raadplegen, en ernaar te verwijzen al dan niet via Blackboard. Nu is Agiel geen mega-uitgever met een stevige ict infrastructuur waar we allerlei afspraken over toegang tot digitale versies van het tijdschrift mee kunnen maken. Wel hebben ze keurig PDF’s van de vorige jaargangen beschikbaar en willen ze best praten over de mogelijkheden om deze beschikbaar te maken voor het onderwijs op Windesheim.
Een dialoog die je maar zelden hebt met grotere uitgevers maar het is wel heel interessant. Hoe kom je tot een zinnig tarief en hoe regel je de toegang als je feitelijk alle opties nog open hebt aan twee kanten van de onderhandelingstafel?
Volgende week ligt er een voorstel (tenminste, dat moet ik dan nog even uitwerken) om op een eigen server de PDF’s van 3 jaargangen te plaatsen waarbij we de content voor dezelfde prijs afnemen als de print edities. Die locatie is alleen toegankelijk voor 1 IP-adres en dat is de HAN server. De link er naar toe wordt gekoppeld aan een verplichte authenticatie met de Windesheim logingegevens en vervolgens kan dit gepromoot worden, waarbij we het gebruik keurig kunnen meten. Een evaluatieperiode later hebben we voldoende input om opnieuw met Agiel te gaan bespreken wat redelijk is en hoe we een prijsmodel kunnen hanteren.
Veel moeite? Ik denk het niet. We zullen steeds meer gebruik willen maken van content van kleine uitgevers en juist deze hebben nauwelijks de technische mogelijkheden om andere vormen van toegang te regelen, laat staan relevante gebruiksstatistieken. Voordat we de HAN hadden waren we niet met een Agiel om de tafel gaan zitten omdat we hun content niet beschikbaar konden maken voor onze gebruikers. Nu hebben we in elk geval de optie.
Het vervolg beschrijft Erik op zijn blog vandaag