Van A tot Z

Binnenkort beginnen met we met de implementatie van een A-to-Z titellijst (van Ebsco) om zo de beschikbare digitale tijdschriften die thans zowel individueel als in tijdschriftenpakketten zitten, beter inzichtelijk te krijgen. OK, we hebben op dit moment slechts 17 losse titels en ruim 5000 titels in pakketten en databanken zitten maar het is wel duidelijk dat er op dit moment totaal niet gezocht wordt naar digitale tijdschriften als materiaalsoort en dat wordt in elk geval niet geholpen door het feit dat ze eigenlijk onvindbaar zijn.

Nu is dat al heel mooi meegenomen vind ik maar net zoals het vaak niet duidelijk is in welke databank/pakket een bepaald (jaargang van een) tijdschrift zit in je eigen collectie, zo weet je ook maar zelden welk pakket je kunt aanschaffen als je juist op zoek bent naar bepaalde tijdschrifttitels om aan te schaffen. Als gedeeltelijke oplossing heeft SURFdiensten een eigen A-to-Z laten bouwen door een Israelisch bedrijf waarin je kunt nakijken welke titels beschikbaar zijn (en waar ze in zitten)  binnen content die via SURFdiensten licenties verkrijgbaar is. Erg handig om te achterhalen waar wat zit, bij welke uitgever een tijdschrift zit en met de wetenschap dat de titels en pakketten eenvoudig af te sluiten zijn.

Deze portal is publiek toegankelijk via http://www.tdnet.com/surf

TDnet A-to-Z lijst

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Even hopen dat mijn baas dit niet leest (ik ben projectleider digitale bibliotheek) maar ik weet wel bijna zeker dat studenten die A-to-Z niet gaan gebruiken. Ze gebruiken uberhaupt geen digitale tijdschriften dus mijn hoop is gevestigd op (enkele) medewerkers, promovendi en natuurlijk de utopie en droom dat ik het ooit nog ga meemaken dat HBO studenten echt informatievaardig worden.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top