Ebsco Informatiedag: ebooks

Je ebooks goed voor elkaar hebben brengt je ‘Happiness’, zei Carlos Gimeno, de online sales manager van Taylor and Francis, tijdens de expertsessie over ebooks vandaag. Na wat gegiechel uit de zaal (na 43 slides zag men de humor niet aankomen) voegde hij er gehaast aan toe dat hij heel serieus was. Wat we ook allemaal wel geloofden.

Vandaag was dus de Ebsco Informatiedag waarin behalve een update over de ontwikkelingen van (de producten en diensten van) Ebsco ook plaats was voor een zestal expertsessies en waarin Michel Wesseling nog het initatief van Focuss.info toelichte, zoals dat enkele maanden geleden ook in de InformatieProfessional beschreven stond.

Open raam

Windesheim neemt een aardig aantal diensten af van Ebsco, zoals een handvol databases en het volledige tijdschriftenbeheer en we zijn ook al met hen in zee gegaan om de komende maanden de A-to-Z, de LinkSource en (de federatieve zoekmachine die nu nog bekend staat als) Webfeat te implementeren, dus heel veel nieuws heb ik niet gehoord in het ochtendprogramma. Bijzonder vond ik zelf wel dat de bezoekers voornamelijk afkomstig waren van de ruim 400 klanten die Ebsco heeft in Nederland en dat dus ook betekende dat er vele nieuwe en nog onbekende mensen voor mij waren. Erg leuk.

Ik had de eer een onderdeel van de expertsessie over ebooks te mogen verzorgen en kon 20 minuten lang iets toelichten over ebooks voor het hbo en de ervaringen met de ebookreader iLiad (natuurlijk). Na mij kwamen nog 2 presentaties van resp. Springer en de al genoemde Taylor and Francis Group die beiden ook erg hun best deden nieuwe klanten te werven. Ik geloof dat ik de enige vandaag was die geen Ebsco product aan de man hoefde te brengen :)

Ad Stam van Springer had nog een boeiend verhaal maar net op het moment dat ik overwoog eens een folder mee te nemen van de Springer ebookscollectie, verpestte hij het door tegen me aan te fluisteren en te vragen wat dat eigenlijk was, dat Windesheim. Van INHolland en Fontys had hij wel gehoord maar Windesheim, nee dat nog nooit. Hij was ook na een uitleg niet erg onder de indruk en keek volgens mij reikhalzend naar de afvaardigingen van universiteiten in de zaal. Mocht het ooit nog komen tot een Surfdiensten/SHB licentie voor Springer ebooks, dan zal ik hem in elk geval hier nog eens aan terug laten denken. Van het SHB had hij namelijk ook al niet gehoord.

Al met al een mooi verzorgde dag door Ebsco, geholpen door het stralende zonnetje en een grote opkomst. De catering was ook perfect maar jammer dat ik enigszins nerveus was en geen broodje naar binnen kreeg. Onthouden dat ik in de toekomst een praatje houd *voor* de lunch.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Dacht ik toch mooi je in actie kunnen zien bij dat linkje, waren het je ondersteunende dia’s. Ook leuk trouwens.
    Je staat al in de startblokken voor de volgende presentatie heb ik begrepen. Wie weet ga je het nog eens helemaal fantastisch vinden om te doen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top