Auteurswet obstakel voor digitale bibliotheek

In het NRC Handelsblad van gisteren (met dank aan collega Erik die de papieren versie ouderwets informatief voor me meenam maar ik heb ook een digitaal abonnement en het staat ook keurig op de site van de KB) stond een artikel ‘Auteurswet obstakel voor digitale bibliotheek’ van de hand van Martin Bossenbroek en Hans Jansen. De auteurs zijn respectievelijk directeur Collecties & Dienstverlening en directeur e-Strategie van de Koninklijke Bibliotheek. Het doel van het artikel is het standpunt van de KB over de auteursrechtelijke belemmeringen bij de opbouw van een digitale bibliotheek naar voren te brengen.

Vooral de belemmeringen bij het digitaal/online aan kunnen bieden van historisch relevante boeken en kranten komen in het artikel aan de orde en beide auteurs pleiten dan ook voor een ‘internetuitzondering’ voor niet-commercieel gebruik in de Auteurswet door erfgoedinstellingen die het mogelijk zou maken om een groot aantal hobbels in de huidige digitaliseringsslagen te kunnen wegnemen. Het voorkomen dat honderdduizenden auteurs en werken straks niet teruggevonden kunnen worden in de digitale bibliotheek van deze eeuw is een goed streven en de auteurs houden een waardig pleidooi hiervoor. Nogmaals, lees het HIER nog eens rustig op je gemak.

Wellicht dat het thema volgende week eens echt goed besproken wordt tijdens een symposium dat in Amsterdam gehouden wordt in het kader van Amsterdam Wereld Boekenstad: The Book in the Internet Era: Copyright and the Future for Authors, Publishers and Libraries. Ik ben er niet bij maar ik hoop wat verslagen en interessant nieuws te lezen na die maandag en dinsdag.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Dank Guus, Arnoud staat met zijn geweldige weblog al een tijd in mijn blogroll rechts en dat is ook met dit bericht weer een goede plek om verder te discussieren!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top