Bombarie om Safari

bom·ba·rie (de)(v)
1 (informeel) ophef om een kleinigheid

.. zegt de VanDale. Bombarie is een mooi woord als je graag, zoals ik, heisa maakt over dingen die je belangrijk vindt maar waar anderen maar zelden de relevantie van inzien.
Safari is zo’n belangrijk iets. Niet de browser voor de Mac maar de collectie ebooks Safari Books Online.

Ik ben er al een tijdje mee bezig geweest maar inmiddels is de overeenkomst rond, getekend en zijn de aanpassingen gedaan zodat we ook toegang hebben tot de ICT ebooks waarvoor we daadwerkelijk betalen (en de niet toegankelijke management ebooks ook niet meer zichtbaar zijn). Ook de Hidden Automatic Navigator link is gemaakt en werkt perfect buiten Windesheim.

In deze custom versie zijn de categorien met ebooks gelijk zichtbaar om te snuffelen door de onderwerpen maar kan je natuurlijk ook gelijk zoeken bovenaan op zowel termen uit de titel als de fulltext van alle boeken. Voor het totaalbeeld kun je onderaan aan de categorien klikken op ‘View all titles’ om te zien hoeveel er beschikbaar zijn.

Op dit moment dus 1558 titels hoewel dit perodiek toeneemt. De overeenkomst met Proquest betekent dat de laatste 3 jaar aan toegevoegde ebooks beschikbaar zijn in deze versie. 2006, 2007 en 2008 om precies te zijn waardoor dit jaar het aantal titels zal groeien en vanaf 1 januari 2009 alle titels van 2006 niet meer toegankelijk zijn en het aantal ‘terugvalt’, om vervolgens weer te groeien gedurende 2009.
Gewoon zoeken kan bovenaan, maar de geavanceerde zoekopties bieden wat meer mogelijkheden als je bedenkt dat je door meer dan 1500 ICT titels zoekt en termen als Windows, computers enz erg veel resultaten zullen geven. In dit voorbeeld ga ik op zoek naar ebooks en teksten over de collaboration mogelijkheden van Microsoft Sharepoint.

Je ziet nu dat je kunt kiezen om o.a. specifiek fulltext, in de titels van de ebooks of de hoofdstuk aanduidingen te zoeken. Dit helpt bijzonder goed om ervoor te zorgen dat je niet gelijk tientallen boeken vindt. Over het algemeen is het zinnig om te beginnen met hoofdstuk aanduidingen te doorzoeken en als je dan te weinig vindt, pas fulltext te gaan zoeken.

Ik heb dus fulltext gezocht op Sharepoint en collaboration en je ziet gelijk dat ik 116 boeken gevonden heb. Ruim 7% van het totaal aantal boeken maar liefst en bewijs dat het in elk geval een populair onderwerp is.
In de zoekresultaten zie je ook gelijk de hoofdstuk aanduidingen zodat je ook in 1 keer naar de betreffende pagina’s kunt gaan van het boek.

Iedereen die een rij ICT handboeken in de kast heeft staan en op zoek is naar die ene paragraaf, hoofdstuk of voorbeeld kan waarderen denk ik wat de voordelen van Safari zijn. Goed, het zijn allemaal Engelstalige boeken die je echt als handboek zult willen gebruiken maar daar zijn ICT boeken nou bij uitstek geschikt voor lijkt me. Paragrafen en (delen van) hoofdstukken mogen gewoon in Blackboard gebruikt worden dus volgens mij is er geen reden om geen gebruik te maken van Safari. De komende maanden worden Windesheimers bestookt met uitlegjes, screencasts, posters en artikeltjes over de mogelijkheden van deze ebooks dus hiermee eigenlijk het startschot!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Dag collega’s + Raymond, hoe is inmiddels jullei ervaring met Safari? Worth the money? Is de toegang op IP mogelijk en is gelijktijdig gebruik voor meerdere gebruikers mogelijk?

  Vriendelijke groet uit Utrecht

  Reply

 2. Ik kan antwoorden via mail maar openbaar is wellicht net zo sympathiek.

  Ik zou de statistieken er bij moeten pakken (Safari kent een uitgebreide rapportage module) maar eind vorig jaar hadden we al een behoorlijk goed gebruik van Safari. Schandalig genoeg hebben we er nog veels te weinig actieve promotie op los gelaten en met name onze informatica opleidingen hebben vorige week nog hernieuwde interesse getoond en ik verwacht een (nog meer) stijgende trend in gebruik.

  Nu speelt voor ons wel de situatie dat we op 1 locatie zitten als hogeschool maar dat de technische opleidingen, die logischerwijs de doelgroep zijn voor Safari, op een hoek op de campus zitten. Statistieken van de fysieke collectie tonen een extreem laag gebruik door deze opleidingen aan en het is een bewuste keuze geweest om het fysieke budget te gebruiken voor Safari waar het om de informatica gaat. In dat licht ben ik iig tevreden over het gebruik.

  De toegang is op basis van IP waarbij er 2 gelijktijdige gebruikers kunnen zijn. De rapportage tool meldt ook als die grens bereikt wordt en er dus weigeringen ontstaan maar daar hebben we nog geen last van gehad. Dat ligt eerlijk gezegd niet aan het gebruik maar het feit dat we Safari via de Hidden Automatic Navigator aanbieden (dus ook voor thuisgebruik) en ik vermoed dat dat die limiet op 2 gebruikers niet gehandhaafd blijft in die constructie. Een puntje om nog eens uit te zoeken als ik tijd heb.

  We hebben het vorige maand weer verlengd voor een jaar dus dat is ook gelijk antwoord op je vraag of Safari het geld waard is.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top