Gaiman over fair use

Via copyfight kwam ik terug op het blog van Neil Gaiman, 1 van mijn favoriete schrijvers van graphic novels en romans, die een aparte post wijdde aan (o.a) fair use mede naar aanleiding van een lopende zaak van JK Rowling tegen een fanwebsite aangespannen heeft. Hij weet het altijd leuk te vertellen (mag ook wel als goeie schrijver) en 1 citaat uit zijn lange post wil ik niemand onthouden en komt weer uit een eerdere post van hem uit 1998:

Back in November (1997) I was tracked down by a Scotsman journalist who had noticed the similarities between my Tim Hunter character and Harry Potter, and wanted a story. And I think I rather disappointed him by explaining that, no, I certainly *didn’t* believe that Rowling had ripped off Books of Magic, that I doubted she’d read it and that it wouldn’t matter if she had: I wasn’t the first writer to create a young magician with potential, nor was Rowling the first to send one to school. It’s not the ideas, it’s what you do with them that matters.

Genre fiction, as Terry Pratchett has pointed out, is a stew. You take stuff out of the pot, you put stuff back. The stew bubbles on.

(As I said to the Scotsman journalist, the only thing that was a mild bother was that in the BOOKS OF MAGIC movie Warners is planning, Tim Hunter can no longer be a bespectacled, 12 year old English kid. But given the movie world I’ll just be pleased if he’s not played by a middle-aged large-muscled Austrian.)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top