Federated search in hogeschoolbibliotheken 22 mei

Met de opkomst van internet, zoekmachines als Google en de stortvloed aan informatie en mogelijkheden is het niet meer voldoende om vanuit de oorspronkelijke gedachte een selectie van bronnen aan te bieden via een eigen website. Gebruikers van digitale bronnen zijn tegenwoordig gewend om te zoeken op internet en verwachten dat hun ‘zoekvaardigheden’ in zoekmachines als Google ook bruikbaar zijn om informatie van de hogeschoolbibliotheek te doorzoeken.

Federated search belooft met één zoekmachine direct toegang tot alle eigen bronnen. Is het de oplossing voor alle zoekproblemen? Hoe ver zijn we? Wat is mogelijk en wat (nog) niet?

Op donderdag 22 mei organiseert de NVB HB een themadag over Federated Search in Hogeschoolbibliotheken. Deze wordt voorafgegaan door een ledenvergadering van de NVB-HB waarvoor we ook expliciet graag alle leden willen uitnodigen.

Programma:
10.00-10.45 Ledenvergadering NVB HB (met koffie)

10.30 Ontvangst met koffie voor niet-leden
11.00 Inleiding door Frank Hofstede over het thema federated search
12.00 Presentatie V-Spaces door Infor
12.30 Presentatie Aquabrowser door Medialab
13.00 Lunch (met mogelijkheid voor rondleiding Xplora)
14.00 Presentatie Webfeat door EBSCO
14.30 Ervaringen Gerard Bierens van Fontys Mediatheek
15.00 Ervaringen Jan Companjen van Bibliotheek Haagse Hogeschool
15.15 Gelegenheid voor vragen en discussie
15.30 Borrel in Grand Cafe van Avans

Locatie:
Avans Hogeschool
Hogeschoollaan 1

Breda

Bij het gebouw is aan de achterzijde via de Molengracht gelegenheid tot parkeren.
Openbaar Vervoer: halte Hogeschoollaan

Kosten: inclusief lunch
NVB-leden: gratis
Niet-leden: 20 euro

Aanmelden:
Stuur een mail naar: bijeenkomsten@nvbonline.nl
met in de titel: aanmelden HB 22 mei
ovv
– naam
– adres
– organisatie
– lidnummer NVB (voor NVB-leden)
Aanmelden is mogelijk t/m 15 mei

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Zie ik hier enige scepsis? De enkele quootjes bij het woord zoekvaardigheden. Daarom is het misschien toch slim om ook een selectie van bronnen aan te bieden. Gelukkig gebeurt dat ook, toch? Dat leid ik tenminste af uit het zinnetje ‘is het niet meer voldoende’.

  Reply

 2. Absoluut scepsis maar die is gericht op het feit dat in de praktijk onze studenten een Science Direct, de Ebscohost databanken enz doorzoeken door een enkelvoudige term in te tikken, op enter te drukken en vervolgens de eerste paar resultaten te gebruiken. Dat noem ik geen zoekvaardigheid nee maar aan de andere kant kun je niet ontkennen dat het aanbieden van een groot aantal verschillende zoekinterfaces dus niet voor alle gebruikers toereikend is.
  Ik zie het zelf ook echt als 2 oplossingen naast elkaar om de traditionele selectie van bronnen aan te bieden (via de eigen interfaces) maar daarnaast ook een relatief simpele zoekmachine te bieden waarmee je inderdaad op enkelvoudige termen door al die bronnen in 1 keer kunt zoeken.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top