Viewzi

Dat Google de markt voor zoekmachines wel aardig onder controle heeft betekent dat er weinig (geen) echte nieuwe concurrenten zullen gaan komen voor de zoekgigant. Desalniettemin blijft er een niche markt bestaan voor zoekmachines met een orginele invalshoek. Dit blog ben ik ooit begonnen met een melding van het bestaan van msdewey.com die me nog steeds bij tijd en wijle amuseert.

Wederom bij Geekbrief TV hoorde ik van het bestaan van Viewzi.com, een beta zoekmachine die o.a. door Google Book Search, Yahoo, Amazon en nog een aantal grote bronnen zoekt en de resultaten visueel weergeeft. Met de invitecode geekbrief kon ik me aanmelden voor een beta-account en, zoals altijd, probeerde ik de kwaliteit uit van de zoekmachine door op mijn eigen naam te zoeken. De enige terzake doende benchmark als het ware ;)

Na het tikken van je zoekterm krijg je een keuzescherm voorgeschoteld met de diverse views die Viewzi heeft, de View Mix: Web Screenshot View (gebruikt Yahoo), Basic Photo View (doorzoekt Flickr), Video X3 (3 videosites waaronder YouTube), Reuters News, 4 Sources (MSN, Yahoo, Google, Ask) en nog een vijftal views die volgens mij frequent uitgebreid worden.

De Web Screenshot View en de 4 Sources View heb ik beide geprobeerd en ik moet toegeven dat het een hele aardige manier van zoeken (en vinden) is. Beide werken ook met screenshots van de sites/pagina’s waarop de gezochte term staat en je kunt (logischerwijs) sneller bepalen of een pagina relevant is dan de tekstweergave die thans door de grote zoekmachines gebruikt worden. Ik vrees echter wel dat ik niet de doelgroep ben van Viewzi want ik wil altijd gelijk overzicht hebben van zoveel mogelijk en ben nogal gewend aan de ‘klassieke’ weergave van resultaten. De Aquabrowser is bijvoorbeeld ook al niet aan mij besteed hoewel ik de eerste zal zijn om te zien wat de meerwaarde van dergelijke visuele presentatietechnieken zijn.

Ik ben benieuwd of Viewzi uit de beta gaat en of deze ook een plekje weet te verwerven aan het firmament dat al zo vol hangt met zoek-sterren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

 1. Raymond,

  Viewzi hears you! The developers are taking into account what folks are saying in the private beta in preparation for the public launch next month.

  Don’t hesitate to reach out to me directly if you have any questions.

  -giovanni

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top