Trein informatie

Het internet is een fantastische plek om informatie te vergaren, dat zal voor lezers van een blog of rss feed niet echt als een verrassing komen. Feitjes, weetjes … je komt het allemaal tegen maar vaak werkt het bij mij dat ik ergens aan moet denken en het vervolgens ga nazoeken op internet. Echter, ik reis ook bijna dagelijks met de trein en informatie over vertragingen, routes enz lijkt altijd langs me heen te gaan aangezien ik geen mobiel internet met me meesjouw via laptop of mobieltje.

Ik maak daarom ook thuis of op werk gebruik van o.a. teletekst pagina 751 en de Mobiele Reisplanner (die vertragingen beter toont dan de grote broer). ‘s Morgens vroeg of aan het eind van de middag even controleren wat de stand van zaken is want de praktijk leert dat dat ook wel nodig is.

Grote broer echter is vernieuwd vorige week en wellicht nu ook weer meer de moeite van een bezoekje waard. De interface is wat minder druk, de feitelijke Reisplanner heeft ook een ruimer jasje gekregen en je hoeft niet meer alles in kleine tekstvakken te proppen plus hij kan nu ook plannen tot de voordeur van dierentuinen, attracties, luchthaven, musea, theaters, ziekenhuizen, universiteiten en, jawel, crematoria. Toch handig als je urgent doodgegaan bent.

Een tagcloud van zoekacties rondt het geheel visueel af en ik vind het in ieder geval een verbetering. Plannen jullie wel eens een reis of zitten jullie in de heilige koe?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik ben het er mee eens, veel beter. Een ook handig dat je nu kunt instellen dat je met bijvoorbeeld met de fiets komt. Ook handig om de overstaptijden in te kunnen stellen.Lijkt me heel handig voor mensen die niet zo snel of bang zijn om aansluitingen te missen.

  Reply

 2. @Ninia: dat is een weergave van termen (bij mij tags en bij de NS zoektermen) die achter elkaar gezet worden en waarbij de grootte van de term in puntgrootte bepaald wordt door hoe vaak een term ergens voorkomt. Je kunt een tagcloud bij mij zien als je op 1 van de tags klikt, https://rsnijders.info/vakblog/tag/reisplanner/ bijvoorbeeld.

  Reply

 3. De site is inderdaad een hele verbetering. Wel jammer dat de cursor niet meer standaard in het tekstveld “Van station” staat. Ik moet eerst klikken en dan kan ik pas typen.

  Arnoud

  Reply

 4. Het is een heel stuk aangenamer geworden en ook sneller. Alleen kan ik nog steeds niet alles vinden wat ik zoek. Bijvoorbeeld over reizen naar het buitenland. Wie weet gaat dat ook ooit nog eens verbeterd worden.

  Reply

 5. Ja, ik gebruik de NS site vaak.
  Gisteren nog om mijn reisje naar Yerseke te controleren op vertragingen / omleidingen.
  Voor h2h gebruik ik ov9292, daar zit ook bus bij.
  Voor de reisplanner zie ik niet echt verbetering, ik zocht ook stationsinfo over Boxmeer, maar moest eerst een reis er naar toe plannen:)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top