iLiad Book Edition : zilver maar geen wifi

PocketInfo, TeleRead en de site van Irex zelf melden vandaag de introductie van een nieuwe iLiad: de iLiad Book Edition (persbericht in pdf).

Het is technisch het zelfde als de iLiad 2nd Edition maar de wifi optie is er uitgehaald, deze Book Edition is (mooi) zilver geworden en wordt ook alvast voorzien van 50 klassieke, rechtenvrije, boeken. Het belangrijkste verschil voor de gebruikers is dat de prijs stevig daalt van 650 euro voor de iLiad 2nd Ed. naar 499 euro voor de Book Edition.

Het verlies van de WiFi functie weegt volledig op tegen de prijsdaling mijns inziens aangezien de iLiad perfect werkt via de PC of via een bedrade ethernetverbinding. Zelf gebruik ik de WiFi optie ook niet dus volgens mij is het nu een stuk aantrekkelijker geworden om een iLiad aan te schaffen.

Ook interessant is de melding dat “support for additional E-book formats will become available over the coming months”. Nu maar afwachten of het epub formaat erbij zit.

In Nederland is de Book Edition vanaf 9 mei verkrijgbaar, in elk geval via ebookreaders.nl waar ook de specificaties nader te bekijken zijn.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ben ik niet met je eens, WiFi droppen is echt een stap terug in de tijd. Mijn Nintendo DS van 130 euro heeft gewoon WiFi, in mijn volgende tandenborstel zal vast ook een WiFi chip zitten.

  Ik wil best 500 euro betalen voor een iLiad, maar dan wel met WiFi, webbrowser en kleurenscherm.

  Reply

 2. De WiFi in je Nintendo DS heeft een specifiek en expliciet doel (multiplayer functionaliteiten). Voor de iLiad is de WiFi nauwelijks terzake doenend omdat de internetfunctionaliteit van die ebookreader ook beperkt zijn.
  De connectie met de server Irex wordt alleen gebruikt voor firmware updates en in mijn geval het ophalen van de NRC en dat functioneert prima met een bedrade verbinding die sowieso niet aanwezig is in je Nintendo of tandenborstel. Ik zal de WiFi bepaald niet missen omdat ik het nu al niet eens handig vind.

  Ik ben wel met je eens dat 500 euro een (te grote) smak geld blijft voor alleen een ebookreader. Als het een browser zou bevatten, dan wordt het WiFi verhaal natuurlijk ook heel anders maar dan zit je volgens mij meer over een subnotebook te praten dan over een ebookreader. Zoals de iLiad nu is, kan het prima zonder WiFi.

  Reply

 3. Ik redeneer dan ook liever niet vanuit de bestaande situatie, maar die zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Zo’n constructie waarin de leverancier helemaal de controle behoud over alles wat er wel en niet mag op zo’n device, dat bevalt mij helemaal niet.

  Maar zeker ook als je als bibliotheek ebooks wil gaan uitlenen, bijvoorbeeld in combinatie met NetLibrary of Safari eBooks, dan is wifi toch bijna onmisbaar?

  Reply

 4. hoi Raymond,

  telkens als ik probeer te reageren, krijg ik deze melding:

  Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  Volgens mij is het je cocomments plugin, heb daar ook last van gehad.

  Reply

 5. De iLiad (en andere ebookreaders) is eenvoudig aan zowel de pc als bedraad aan het internet te hangen. Voor zover ik weet gebruiken de meeste ebookwinkels ofwel een eigen platform danwel moet je de ebooks eerst regulier downloaden naar een pc. Een ebookreader komt er dan pas in 2e instantie aan te pas omdat vervolgens die ebooks op het apparaat gezet moeten worden en dat doe je voornamelijk door hem aan de pc te hangen of via een geheugenkaartje.

  Als we het hebben over hoe het eigenlijk zou moeten zijn, ja, dan zou je gekochte ebooks rechtstreeks vanaf de leverancier moeten kunnen downloaden op je ebookreader, zonder dat je daar nog een pc voor nodig hebt. Dan, en alleen dan denk ik, is WiFi een essentiele optie. Ik zie het echter nog niet gebeuren vooralsnog dat dat aan de aanbodkant geregeld gaat worden. Het alternatief is dat de ebookreaders zelf die pc functie overneemt met browser/internet mogelijkheden en ook dat zie ik weer niet gebeuren.

  Oh en dank voor de suggestie dat het die cocomments plugin zou kunnen zijn. Ik heb hem voorlopig uitgezet (sorry, Wouter) en wacht af of dat het probleem verhelpt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top