SURFmedia

De SURF nieuwsbrief bracht een (korte) update over de plannen die er zijn om een eindgebruikersdienst voor streaming video te maken. Vorig jaar tijdens een SURFdiensten bijeenkomst hoorde ik daar al over en werd het kort door de bocht samengevat als ‘de YouTube voor het hoger onderwijs’. Vandaag werd het volgende bekend gemaakt via een persbericht (PDF via Surfgroepen):

SURFnet lanceert binnenkort een nieuwe on-demand en live streaming mediadienst: SURFmedia. In SURFmedia kunt u hoogwaardige kwaliteit audio & videobestanden eenvoudig en veilig delen, bewaren en bekijken op het internet. [..]
SURFmedia bestaat uit drie delen: de Mediatheek, RTV gids en Community & Support. Binnen de Mediatheek kunt u audio & videobestanden uploaden en indien gewenst afschermen voor een gespecificeerd publiek. Bekijk de grote collectie audiovisueel materiaal, opgebouwd door studenten, docenten, onderzoekers, en externe contentleveranciers, zoals het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In de RTV gids kunt u live uitzendingen bekijken of beluisteren, maar ook zelf uitzenden. Binnen Community & Support wordt kennis uitgewisseld over het gebruik van SURFmedia en streaming media in het hoger onderwijs en onderzoek.
Enkele kenmerken van SURFmedia zijn:
SURFmedia is in samenspraak met studenten, docenten en onderzoekers ontworpen en daarom functioneel en eenvoudig in gebruik. Ondersteunde streaming formaten zijn WindowsMedia, Mpeg-4 en Flash. Tevens is er de mogelijkheid om deze en andere formaten als download aan te bieden. Geavanceerde afschermingsmogelijkheden. De grote collectie is makkelijk doorzoekbaar. De presentatie van het audiovisueel materiaal is aantrekkelijk en overzichtelijk, door gebruik van metadata en flashpreviews. Het audiovisueel materiaal kan worden verrijkt met tags, waarderingen en reviews. SURFgroepen en SURFmedia zijn met hetzelfde account toegankelijk.
Als SURFgroepen gebruiker kunt ook u binnenkort gebruik maken van deze nieuwe live en on-demand streaming mediadienst. Wij houden u op de hoogte over de aankomende lancering en zien u graag terug bij SURFmedia!

Het klinkt als iets waar ik in elk geval op zat te wachten. Het gebruik en promotie van videomateriaal in het hoger onderwijs is op dit moment toch nog niet echt goed te faciliteren maar een dienst als SURFmedia zou daar een mooie rol in kunnen vervullen. Wordt hopelijk vervolgd!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top