Goed opletten in Science Direct

Science Direct is bij Windesheim bepaald (helaas?) geen veelgebruikte bron. Toch kwam er vandaag een vraag binnen van een medewerker die een titel had gezocht & gevonden maar ondanks het feit dat er een PDF link stond, niet in staat was dit op te vragen.

Ik zit er zelf ook nooit in te zoeken dus ik heb de zoekactie nagedaan, zag er icoontjes bijstaan die aangaven dat die titel niet fulltext beschikbaar was en daarmee was de kous af. Ik dacht nog dat het wel vervelend was dat je links ziet naar fulltext PDF’s terwijl je helemaal geen toegang had maar goed, je kunt niet op alle slakken zout leggen.

Marianne heeft echter vandaag ook druk zitten zoeken in Science Direct en dat deed me ineens denken aan die aanbieding een half jaar geleden of zo om Elsevier ebooks te kopen die dan via Science Direct beschikbaar zouden zijn. Met ons gebruik van Science Direct heb ik niks gedaan met deze aanbieding maar het kwartje viel ineens toen ik beter keek en in de zoekinterface zag dat er een optie was om op boektitel te zoeken. Als ik de post van Marianne lees is dat nog geen garantie op succes om de wel gekochte ebooks te vinden maar het verklaart waarom we nu veel items vinden waar we geen toegang tot hebben. Meer dan 2500 journals en meer dan 6000 ebooks meldt de voorkant van Science Direct. Weer wat geleerd.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Doordat er ineens zoveel titels zijn toegevoegd krijg je met name in barometerachtige overzichtjes (ik houd voor het werk een barometer bij over de zoekvraag ‘ biodiversity and climate change’ in diverse databanken) een rare vertekening. Dan lijkt het alsof er ineens zoveel meer is gepubliceerd, terwijl het eigenlijk hier gaat om – oude – boeken.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top