Toegang tot elearning producten via Edupoort en SURFfederatie

Vandaag kwamen een paar onderwerpen handig bij elkaar. Voor een vak Basis Onderzoeksvaardigheden bij onze School of Information Sciences schrijf ik samen met een collega een casus en wordt er vanaf september gebruik gemaakt van een elearning product ‘Excellent ReSearch‘ van HB Uitgevers.

E-learning producten van HB Uitgevers worden al ruim 2 jaar gebruikt binnen Windesheim en ik was, omdat ik weet dat HB Uitgevers de iniator was van Edupoort, erg benieuwd naar de werkwijze waarop docenten en vooral studenten nu toegang kopen en krijgen tot het product van HB Uitgevers. Edupoort is 1 van de partners in de SURFfederatie en dus verloopt authenticatie van onze studenten ook via deze SURFfederatie (en onze A-Select server).

Henk Manschot van HB Uitgevers heeft me vanochtend uit de doeken gedaan hoe het nu werkt, welke schermen de studenten te zien krijgen en wat hun ervaringen zijn mbt toegang verschaffen tot hun e-learning producten. De authenticatie via SURFfederatie verloopt eigenlijk zonder problemen maar ze hebben wel een tussenscherm gemaakt omdat het natuurlijk wel uitmaakt als je nog niet betaald hebt, juist wel betaald hebt of dat je een toegangscode hebt gekregen (en je niet hoeft te betalen). Kortom, de autorisatie heeft de aandacht en het blijkt vooral nog een hele toer te zijn om gebruikers (studenten *en* docenten) duidelijk te maken dat verwachtingen van ‘1 keer klikken en je kunt altijd en overal erbij’ niet helemaal realistisch zijn.

Voor content die voor een kleinere doelgroep bedoeld is, of waar rechtstreeks voor betaald moet worden door studenten ipv de bibliotheek, gaat deze manier van toegang mijns inziens steeds belangrijker worden.

Ik werd in een gesprek daarna met een andere uitgever over hun product (digitale (hand)boeken) weer in deze mening gesterkt toen ik, na een uitleg van hoe wij de toegang zagen tot hun product, vervolgens aan het einde van het gesprek alsnog te horen kreeg dat zij een vast bedrag vroegen omdat alle studenten van Windesheim nu eenmaal toegang hadden tot dat product straks. En dat terwijl het ging om een heel specifiek onderwerp waarbij studenten van één opleiding binnen één School de doelgroep vormden.

Hoezo, handig toegang op basis van IP ranges? Je moet het soms niet eens willen en dat ‘soms’ wordt nu langzamerhand ‘meestal’ …

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top