MARC 21 catalogiseren

Cataloblog meldde eergisteren dat de Library of Congress de volledige documentatie van alle 5 de MARC 21 formaten online had gezet. Een ingekorte versie stond er altijd al van de bibliographic en authority formaten maar nu kan iedere MARC 21 catalogiseerder zijn hart ophalen met deze online documentatie.

Nu zullen weinig mensen in Nederland hier geinteresseerd in zijn aangezien de tijd voorbij is dat je met een boek, of welk materiaal dan ook, in de hand een precieze beschrijving gaat maken in MARC, zoekende naar de best passende velden en subvelden. Zelf had ik het genoegen dit te doen (en te leren over MARC 21 dat toen nog USMARC heette) tijdens het jaartje dat ik Documentaire Informatiekunde studeerde aan de UvA. Met verkorte handleidingen in de hand mochten we muismatjes en boeken gaan beschrijven in dit formaat en ik dacht nog, is hier werkelijk nog 1 praktische toepassing voor?

Dat heb ik geweten want nauwelijks een half jaar daarna mocht ik aan de slag als projectleider van de bibliotheekautomatisering in Enschede mbv het bibliotheeksysteem GeacPlus. In tegenstelling tot andere systemen moest je hierin werkelijk alles zelf definieren en instellen, en dat was inclusief de bibliographische en authority formaten voor de materialen die je in wilde voeren. Om een lange post kort te maken, heb ik maanden besteed aan het puzzelen met MARC velden om een stuk of tien invoerformaten op te stellen waarin we al onze materialen kwijt konden.

Ook al is het inmiddels 12 jaar geleden, is GeacPlus geen verkocht bibliotheeksysteem meer in Europa en werk ik inmiddels al jaren bij een andere hogeschool, tot de dag van vandaag ken ik de meeste velden nog uit mijn hoofd en kan ik toch even met weemoed terugdenken als ik zo’n bericht over MARC 21 zie.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Afgelopen zondag bezocht ik de Opendeurdag van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en verhip, in een folder over het retroconversieproject kwam Marc21 ter sprake. Moest ik toch nog even aan deze blogpost denken.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top