Statistieken voor Vakblog

Sinds deze maand gebruik ik Woopra op deze site en heb ik ook eindelijk, met een nieuwe versie van de Google XML Sitemap plugin die niet op hol sloeg op mijn server, de Google Analytics statistieken hopelijk wat verbeterd.

Daar komen dan al snel aardige statistieken uit en hoewel het interessant is om te zien wat mensen aan browsers en besturingssystemen gebruiken, is het vooral wel grappig om te zien hoe mensen op je site komen vanuit zoekacties in searchengines. Woopra en Google Analytics pakken dit niet hetzelfde aan qua tijdsperiode en meettechnieken (volgens mij) dus heb ik ze naast elkaar gelegd:

Hierboven dus de zoekacties zoals Woopra ze weergeeft, gemeten over de periode dat ik het gebruik (vanaf 30 april tot vandaag). Op ‘Vakblog’ na als zoekterm komen de meeste termen maar 1 of 2 keer voor, wat betekent dat ik een mooie kleine doelgroep bedien volgens mij. Dat de douane, de iLiad en ebook(readers) hierin voorkomen, is een bevestiging van dat in elk geval sommige postjes van me gevonden en gelezen worden. Leuk.

Google Analytics toont ze per maand of per week en hoewel het dus pas zinnig zou zijn om deze exercitie over een klein weekje te doen als beide een maand omvatten, was ik wel nieuwsgierig naar de afgelopen 2 weken. GA toont de zoekacties waarin Vakblog voorkwam in de resultaten, zonder dat een zoeker (volgens mij) ook daadwerkelijk op Vakblog terecht gekomen is. Enkele queries zijn hetzelfde als bij Woopra, wat dan betekent dat sommigen in elk geval wel op Vakblog zijn beland, maar anderen komen niet voor. Logisch natuurlijk maar wel leuk om even naar te kijken.

Ik zie nu ook dat waar zoeken op Vakblog me vorig jaar nog niet eens bij de eerste 10 resultaten bracht, dit nu kennelijk al de 2e in de ranking is geworden. Nog even doorbloggen dus voor die eerste plek.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top