Ebooks en ebookreaders in het Mediacentrum

Als je de titel ziet zou je wellicht hooggespannen verwachtingen kunnen hebben (vooral als je op Windesheim werkt) maar volgende maand gaan we dan toch van start met het uitlenen van vier iLiads aan Windesheim medewerkers. De afgelopen maand hebben de iLiads gecirculeerd onder de medewerkers van het Mediacentrum en zijn de voorbereidingen getroffen om ze ook daadwerkelijk, met inhoud, te gaan uitlenen.

Dat je voor je boeken in het Mediacentrum terecht kunt, dat zal geen nieuws zijn. Tienduizenden boeken zijn te lenen, in te zien en beschikbaar voor alle Windesheimers.
Tegenwoordig zijn er echter ook veel boeken digitaal te krijgen. Handig voor als je eigenlijk alleen maar dat ene hoofdstuk nodig had ipv dat hele boek en ook stukken lichter als je met 15 boeken onderweg bent naar huis of naar school. Ebooks zijn er in vele vormen en maten maar hebben 1 ding met elkaar gemeen: ze moeten ergens op gelezen kunnen worden. Dat kan een pc zijn of zelfs een mobieltje maar er zijn ook speciale ebookreaders waarop ebooks gelezen kunnen worden. Eén zo’n ebookreader is de iLiad en vanaf juni 2008 wil het Mediacentrum graag medewerkers van Windesheim kennis laten maken met het fenomeen iLiad en ebooks.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. We hebben 100% zelfservice op basis van RFID en we gaan er natuurlijk geen rfid-chip opplakken en in de kast zetten met een leuke titelbeschrijving in de catalogus. Tekenen voor ontvangst, wel of niet borg, wat zetten we er standaard op en vooral, hoe ondersteunen we vragen over zowel de iLiad als de inhoud?

Het wordt dus een kleine overeenkomst tekenen, geen borg en een inhoud van voorbeeld vergaderstukken (voor de schrijffunctie), readers in PDF formaat en een aantal romans van ebook.nl en manybooks.net. Ondersteuning bieden is nog een verhaaltje apart omdat collega’s dan ook moeten weten wat en hoe ze dat moeten doen.

Vandaag heb ik diverse (gratis) ebooks bij elkaar verzameld en met ebook.nl heen en weer gemaild om duidelijk te krijgen hoe we het beste de door onze collectiemanagers geselecteerde titels op de 4 iLiads kunnen krijgen (en terugzetten als overijverige gebruikers ze zouden wissen). Volgende week geef ik nog een uur uitleg aan alle collega’s over de iLiad en ebooks, en schrijf ik de werkprocedure voor de ebooks en digitale documenten die er op moeten komen.

Ik wilde ze eerst op een apart geheugenkaartje zetten maar aangezien dat meer stappen zijn voor een gebruiker om het te raadplegen, en de ebooks van ebook.nl gebonden zijn aan een specifieke iLiad (en daarmee dus ook het kaartje perse in de correcte iliad moet), is het toch fraaier denk ik om ze ook correct onder de Books en Docs knoppen van de iLiad te zetten.

Ik zal er de komende weken ook het een en ander over bloggen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top