Identity management en DigiD

Bij Tweakers valt te lezen dat het kabinet besloten heeft gisteren dat alle overheidsinstanties voortaan verplicht DigiD moeten gaan gebruiken ter verbetering van de dienstverlening naar ons burgers toe.

Hoewel, na het recente fiasco met de Belastingdienst met de DigiD dienstverlening, je nog wel enige twijfels kunt hebben of de overheid hier wel daadwerkelijk klaar voor is, is het wel een interessante stap omdat identity management ook voor andere informatieleveranciers boeiend is en het ook perspectief biedt voor afnemen van digitale content van uitgevers.

Ik denk dat ik het prefereer dat hier de credentials van de eigen instelling gebruikt worden ipv een landelijk systeem als DigiD maar dat komt denk ik meer omdat ik er een Big Brother gevoel bij krijg als ik zelf via DigiD iets zou (moeten) aanschaffen bij een uitgever of een webshop als ebook.nl

Aan de kant van uitgevers kan er ook alvast over nagedacht worden zag ik. Op 24 juni vindt er een bijeenkomst plaats van SURFnet, bedoeld voor uitgevers, ‘Identity management: identificeren en afrekenen op het web‘ waarin o.a. aan bod komt hoe consumenten met DigiD toegang kunnen krijgen tot content van uitgevers. Mijn agenda zit helaas al vol die dag maar hopelijk komen daar ook flink wat uitgevers op af en komt daar wat moois uit.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top