Ebooks kopen bij ebook.nl (deel 1)

‘Vroeger’ ging ik bijna elke zaterdag naar een boekenmarkt of (tweedehands) boekwinkel om te snuffelen langs kasten en bakken vol oude en nieuwe boeken. Zonder enige precieze bedoelingen op stap gaan, geen idee hebbend wat je tegen ging komen en vaak weer naar huis gaan met een aantal boeken in mijn rugzak. Als ik weer eens ga verhuizen is mijn grote verzameling boeken daar ook zeker voor een deel debet aan.

Dat sentiment had ik gisteravond bepaald niet toen ik besloot een ebook aan te schaffen bij ebook.nl. Ik wilde dat vooral doen om ‘het maar eens een keer gedaan te hebben’ en wist al welke titel ik ging kopen, namelijk de ebook variant van een dik boek die ik nu al meesjouwde in de trein. Heel erg praktisch dus en geen bijdrage aan de vele meters boekenkast die bij mij thuis staan.

Het waren ook nog wel een aantal stappen voordat Wizard and Glass van Stephen King op mijn iLiad stond:

1. Op naar Ebook.nl waar je allereerst een account moet aanmaken. Die had ik vorige maand al een keer gemaakt dus dat was een kwestie van inloggen.

2. Zoeken naar Wizard and Glass bracht gelijk het goede boek naar voren in Mobipocket formaat en de bestelknop keek me uitnodigend aan om afscheid te gaan nemen van de 6.48 euro die het moest gaan kosten. In elk geval stukken goedkoper dan de papieren editie.

3. Klikken op bestellen brengt je, zoals te verwachten valt, naar de winkelwagen waar je nog even kunt nadenken of je er echt wel 6.48 euro voor overhebt. Ook het betreffende (Mobipocket) formaat wordt nog even herhaald.

4. Ondanks het feit dat ik niet van plan ben om het op de Mobipocket Reader te gaan lezen maar mijn iLiad is het duidelijk genoeg dat het uiteindelijk toch allemaal om de centjes draait: volop keuze als het gaat om betalen. Voor werk zal het een overboeking worden maar ik wil zelf niet lang wachten en gelijk kunnen downloaden. Tijd om de creditcard tevoorschijn te toveren.

5. Het vervolgscherm is een factuur met een herhaling, met iconen, van de betalingswijzen. Geen idee waarom Visa er 2x bij staat overigens.

6. Even de betalingsgegevens typen (en nee, daar zie je geen schermafdruk van) en een minuutje later is alles afgerond en ben ik een aankoop rijker. Echter, zo te zien moet ik nog wel wat doen voordat ik het kan downloaden en op mijn iLiad zetten.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Wat prettig dat er zoveel betaal mogelijkheden zijn. Dat is namelijk vaak wat mij weerhoudt. Het lezen van ebooks is mij nog een straat te ver maar ik lees er wel graag over.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top