Ebooks kopen bij ebook.nl (deel 2)

Voordat je boeken afrekent in een boekhandel wordt er meestal een vorm van beveiliging afgehaald die moest voorkomen dat er proletarisch gewinkeld zou worden. Daar kan ik volledig begrip voor hebben. Voor ebooks in (o.a.) het Mobipocket formaat is het niet anti-diefstal wat er aan beveiliging bij zit maar moet je de digitale exemplaren onderkliederen met ‘Dit boek is van Raymond Snijders, oh wee als iemand anders dit boek leest en oh ja, het kan ook alleen maar gelezen worden op de ebookreader van Raymond Snijders.’ Welkom in de wereld van Digital Rights Management voor ebooks.

Mobipocket formaat werkt met zgn. PID codes en ebook.nl heeft wijselijk een complete handleiding online gezet over de Mobipocket Reader (op je pc) en alle aspecten van PID codes. Die ziet er wel wat provisorisch uit en ik ben natuurlijk eigenwijs genoeg dat ik die niet lees, dus klikken we gewoon door op de downloaden link.

7. Niet geheel onverwacht wil ebook.nl graag tot 2 PID codes hebben om het Mobipocket ebook te kunnen verankeren aan je ebookreaders. Die PID codes (staat voor Portable Information Device) identificeren uniek via tien karakters op welke reader je het boek kunt lezen. PDA’s maar ook iLiads en Cybooks hebben zo’n code.

8. De handleiding legt je uit dat hoe je de PID van je ebookreader kunt achterhalen via de Mobipocket Reader software maar voor de iLiad kun je het simpeler achterhalen. Gewoon je iLiad aan de pc hangen via usb en in de rootdirectory van je iLiad zie je in de Verkenner keurig een tekstbestandje waarin de PID code staat.

9. Een kopieer-en-plak actie later staat de PID code in het eerste veld en aangezien ik geen 2e ebookreader heb, laat ik het 2e veld leeg. Vervolgens staat mijn zojuist gekochte ebook klaar om te downloaden.

10. Nu is het een kwestie van downloaden (2MB in dit geval) en op de iLiad zetten in de Mobipocket folder. Op de site van ebook.nl kun je nu ook in het vervolg bij het tabblad instellingen je boeken weervinden op de Boekenplank. Bij de instellingen kun je ook je PID codes beheren en wijzigen (niet onbeperkt overigens, slechts 2 keer) waarna je je ebooks opnieuw kunt downloaden voor een andere ebookreader.

Dat laatste maakt het, in theorie dan, ook mogelijk om bijv. je ebook tweedehands te verkopen maar ik denk niet dat potentiele kopers met PID codes van hun ebookreaders in de startblokken staan voor dit fenomeen. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je met Tipp-Ex je naam verwijderd uit je digitale boek zodat een nieuwe eigenaar er zijn/haar naam in kan zetten. Digital Rights Management slaat ook zeker niet op management van de gebruiker’s digitale rechten vrees ik.

Enfin, Wizard and Glass staat nu op mijn iLiad en ik kan dus de papieren editie terugzetten in de boekenkast. Wie weet verkoop ik die later nog eens of geef ik het weg. Daar snappen die DRM lui toch niks van.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top