Trek je internetverbinding er straks maar uit: ACTA komt?

Dat het fenomeen intellectueel eigendomsrecht het lastig heeft op internet, daar zijn tientallen voorbeelden van te vinden alleen dit jaar al. Maatregelen als DRM (digital rights management), heffingen op cd-r’s en dvd+r’s en de aangespannen rechtszaken tegen bedrijven maar ook particulieren zijn echter nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om wat eventueel komen gaat.

Uit Wikipedia (pagina die keurig bronnen vermeld):

The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is a proposed plurilateral trade agreement that would impose strict enforcement of intellectual property rights related to Internet activity and trade in information-based goods. The agreement is being secretly negotiated by the governments of the United States, the European Commission, Japan, Switzerland, Australia, New Zealand, South Korea, Canada, and Mexico. If adopted at the 34th G8 summit in July 2008, the treaty would establish an international coalition against copyright infringement, imposing a strong, top-down enforcement regime of copyright laws in developed nations. The proposed agreement would allow border officials to search laptops, MP3 players, and cellular phones for copyright-infringing content. It would also impose new cooperation requirements upon internet service providers (ISPs), including perfunctory disclosure of customer information, and restrict the use of online privacy tools. The proposal specifies a plan to encourage developing nations to accept the legal regime.

Een gelekt document van vorig jaar is ook te vinden en hieruit wordt al duidelijk dat het niet alleen gaat om douane die je laptops en iPod(s) gaan doorzoeken op materiaal die het auteursrecht schendt, ook de internet service providers worden verplicht gegevens te leveren zonder dat daar een gerechtelijk bevel voor nodig is zodat de muziek en filmindustrie gezellig achter alle torrentsites maar ook torrentgebruikers aan kan gaan zonder al te veel last te hebben van de wet.

Natuurlijk, bijna alles wat je via veel torrentsites kan vinden is auteursrechtelijk beschermd maar willen we nou echt een situatie waarin de muziek- en filmindustrie effectief een carte blanche krijgen om particulieren te (ver)volgen tot op de harde schijf van onze pc’s en laptops toe? Laten we hopen dat het gezonde verstand de overhand houdt tijdens de G8 volgende maand en dit er niet door komt.

Overigens kan ik nergens een zinnig woord terugvinden *hoe* de douane moet vaststellen dat het illegale muziek of films zijn op laptops, mobieltjes of iPods. Mijn mp3 speler is voornamelijk gevuld met zelfgemaakte rips van door mij gekochte cd’s en dat is niet verboden. Ik kan natuurlijk ook gewoon de grens vermijden en lekker in eigen land blijven.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top