Surfmedia

Vandaag was het dan (eindelijk) zo ver: de lancering van het nieuwe videoplatform van Surf: SURFmedia.

Aangekondigd met:

De lancering van de nieuwe videoportal “SURFmedia” is gepland op maandagmiddag 16 juni om 17.00 uur!

Met deze lancering zal de SURFnet Videotheek, Video Portal en TV-kanalen verdwijnen. Wat u hiervoor terugkrijgt is één online omgeving waarin je eenvoudiger en veilig live kanalen en streaming mediabestanden kunt bekijken, bewaren, beheren en delen.

Of wat mij bekend is komen te staan als ‘de YouTube voor het onderwijs’ en waar nog een aardige presentatie van gegeven werd tijdens de Surfnet Relatiedagen

Ik zat er vooral op te wachten, niet alleen met de verwachting dat het zometeen makkelijker wordt voor docenten en studenten om video’s te gebruiken en beschikbaar te maken maar ook doordat de Surfnet Videotheek (met o.a. de collecties van TFC trainingsvideo’s en natuurlijk Academia) op dit nieuwe platform beschikbaar zou komen met betere zoekfunctionaliteiten.

Goed, 17.00 is het geweest dus op naar surfmedia.nl

Daar kunnen we vervolgens inloggen en natuurlijk wordt de SURFfederatie hier ook bij ingezet dus ik kan kiezen om met mijn Surfgroepen account in te loggen maar ook mijn netwerkaccount van Windesheim.

Het wordt mijn Surfgroepen account en dan komt de nieuwe beginpagina te voorschijn:

Behoorlijk overzichtelijk met de Mediatheek prominent in beeld, een quicksearch voor de Mediatheek en ook de RTV en Kanalen. De RTV Gids brengt je naar een overzicht van uitzendingen via Surf kanalen. Die gebruik ik echter (nog) niet dus ik focus me even op de Mediatheek.

In de Mediatheek zoek ik op collecties naar Academia en helaas levert dat 3 schermen vol met collecties op met het woord Academia in de titel maar op het 2e scherm staat een collectie met ruim 17000 items en dat is ’em natuurlijk.

Handig: je kunt nu een RSS feed nemen op de collectie zodat je op de hoogte gehouden wordt van alle nieuwe items in de collectie en je kunt nu ook specifiek binnen de collectie zoeken. De feed is toegevoegd aan mijn FeedDemon en de rechtstreekse url heb ik alvast getagd om makkelijk Academia te doorzoeken in 1 keer.

Datzelfde werkt ook (natuurlijk) voor TFC en daar de test of ik nu zonder additionele authenticatie de video’s kan bekijken thuis.

Ja dus :)

Standaard wordt het in Flash getoond met de optie om het ook via Windows Media te bekijken, waar dan vervolgens ook de virtuele snijmachine als functionaliteit wordt toegevoegd.

Een goeie eerste indruk dacht ik zo. De categorieen, tags, rating-mogelijkheden maar ook de eigen upload mogelijkheden, die komen later.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Ik heb de vreemde ervaring dat ik via mijn SURFgroepen-account meer rechten heb dan met mijn Windesheimaccount. Inloggen via SURFgroepen levert binnen academia 17513 voor mij toegankelijke bestanden op, via mijn Windesheimaccount zie ik er maar 1568.
  Heb maar even een vraagje gestuurd naar de helpdesk van SURFmedia.

  Reply

 2. Ik zou de mail maar terugtrekken want je las mijn post niet goed ;)

  Drie pagina’s met collecties en op pagina 2 staat de ‘grote’ Academia. Alle 17541 assets keurig zichtbaar, ook als je als Windesheimer inlogt.

  Reply

 3. De mail wordt waarschijnlijk voorlopig toch niet gelezen, want de site ligt sinds gisteravond plat ‘due to maintenance downtime or capacity problems’.

  Dat is wel erg snel….

  Reply

 4. Surfmedia is weer terug maar nu wel met de melding: Federatief inloggen is op dit moment nog niet mogelijk. Ik zag ook een mail voorbij komen vanuit Surfnet naar Windesheim voor aanpassing in de meegezonden attributen dus dat zal ongetwijfeld het probleem van Erik verklaren.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top