Impressie van het SHB Lustrum

Gisteren was het dan zo ver en halverwege de ochtend vertrok ik naar Utrecht om bij Ottone te voegen bij de rest van de SHB bestuursleden die al druk doende waren met de voorbereidingen.

Na het geluid en de presentaties gecontroleerd te hebben was er nog even tijd om in alle rust de mooie zaal te bewonderen maar rond 12.15 kwamen de eerste bezoekers al aan en heb ik drie kwartier staan praten met bekenden. Daar is zo’n middag dan ook altijd goed voor, nietwaar?

De start was keurig volgens het programma om 13.00 en na een korte inleiding mocht ik zelf de spits afbijten met een korte terugblik en vooruitkijken op de SHB Benchmark, gevolgd door Desirée over de HBO Kennisbank, Kees over de Digitale Bibliotheek en Jan over de SHB zelf.

De pauze erna was voor mij voornamelijk gevuld met praten met collega’s over de zelfservice op basis van RFID waar we inmiddels nu bijna 3 jaar mee werken bij Windesheim. Ook kon ik met Wageningen en de Hogeschool Antwerpen praten over de benchmark processen waarna het om 15.00 de beurt was aan Karl Dittrich van de NVAO die volgens mij niet zwaar voorbereid was maar ondanks wel met kleurrijke taal een vlotte presentatie neerzette.
Doekle Terpstra van de HBO Raad was daarna vooral druk doende met reageren op de presentatie van Dittrich en bedacht aan het einde van zijn verhaal nog even de voorbereiding (door een ander bij de HBO Raad) over de rol van hogeschoolbibliotheken ter tafel te brengen. Ondanks dat een goed verhaal om te horen.

Afsluitend onderdeel in het programma was een forum met daarin, behalve Dittrich en Terpstra, bestuurders van Avans, Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht en die hadden er wel zin in want die discussies en dialoog liep bijna vanzelf. Samenvattend vond ik in ieder geval dat het belang en nu van de SHB (en hogeschoolbibliotheken) duidelijk erkend werd en zijn er meerdere adviezen gegeven hoe zowel de SHB verder zou kunnen handelen maar ook de individuele hogeschoolbibliotheken in hun eigen organisaties.

Al met al een hele succesvolle middag waarin de SHB duidelijk op de kaart is gezet voor zover die dat nog niet stond. De aanwezigheid van niet alleen onze leden maar ook bestuurders en beleidsmakers als Dittrich en Terpstra gaf het precies dat tintje wat nodig was: niet alleen terugblikken op de laatste 5 jaar maar vooral vooruit kijken naar de toekomst als de ultieme uitdaging voor de SHB.

Het symposium en alle presentaties zijn opgenomen op video en zodra ik erachter ben waar die streaming video te vinden is, link ik er naar toe.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top