OCLC PiCarta vs Worldcat (1)

OCLC is druk bezig. Gisteren ging het bericht eruit van OCLC TouchPoint, een nieuw product die de webservices van Worldcat koppelt aan het eigen LBS systeem, vanmiddag kreeg ik een mail dat ook PiCarta een make-over gaat krijgen ‘binnenkort’

– Een nieuwe interface die aansluit bij WorldCat. Vooral visueel dus want op een schermafdruk is te zien dat 80% van het scherm de bekende elementen van PiCarta bevat met een kolom links die wat onderwerpskenmerken clustert op een nieuwe manier.

– Link naar Google Books en waarbij dus de recent uitgekomen API van Google Books nu ingezet is. Een <meer informatie beschikbaar> link brengt je naar de Google Books gegevens van een record mits dit aanwezig is.

– Support voor Zotoro. Dat is een opensource informatiepakketje dat als extension in Firefox functioneert. Toevallig ben ik daar net mee aan het spelen als tegenhanger van Google Notebook maar hoewel ik het een leuke functionaliteit voor PiCarta vind, vrees ik dat Windesheim niet de enige hogeschool/organisatie is die geen Firefox aanbiedt als browser.

– OpenURL toegang die nu mogelijk is. Tja, het werd tijd denk ik dan maar ik kan niet zo 1-2-3 bedenken waarom ik zou willen linken *naar* een bibliografische bron maar goed.

– Hints waarbij woorden, trefwoorden en systematische codes getoond worden die geassocieerd worden met de opgegeven zoekterm. Dat is dus de kolom links waar ik het net over had bij de interface en ok, dat zou wel eens matig handig kunnen zijn. Eerst maar eens testen in de praktijk denk ik.

– Indicaties van online tijdschriften die beschikbaar zijn in de eigen bibliotheek. Leuk als je catalogiseert in de GGC denk ik maar het zal voor ons niets toevoegen vrees ik.

‘s avonds om 19.00 op maandag 30 juni zal deze release het levenslicht moeten gaan zien dus ik ga het volgende week eens uitproberen en dan ook met wat zoekacties vergelijkingen maken met de gratis WorldCat versie. Wordt vervolgd…

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Als ik het goed zie laten ze de standaardinstelling staan op: zoeken [of]

  Zouden ze dit nu weer over het hoofd zien?

  En is het niet vreemd dat hierover geen aankondigingen op http://www.picarta.nl of http://www.oclc.org staan?

  Als het over Picarta gaat denk ik vaak aan de uitdrukking: Slepen met een dood paard

  Reply

 2. Dat zie je goed met zoeken [of] ja. Ze gaven in de mailing overigens aan dat de communicatie hierover via de PiCarta distributielijst (de mail dus) en hun website ging maar daar kon ik het zelf ook niet op vinden.

  Dat zou ik allemaal voor lief nemen overigens als het ook echt functioneel wat opschoot en er eens een keer echt nagedacht werd over het hele concept van een OPAC anno 2008. Wij catalogiseren niet in de GGC en het nut van PiCarta voor ons neemt met het full-text geweld nu behoorlijk af.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top