De uitdaging voor hogescholen

Op de site van de HBO Raad staat vandaag dat het ministerie van OCW en de hogescholen een akkoord bereikt hebben over verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs en het bestrijden van uitval.

De kern van de afspraken zijn:

  • dat er gestreefd wordt naar het verhogen van ca. 80 naar 90% als het gaat om studenten die na het behalen van hun propedeuse ook daadwerkelijk afstuderen (zonder deadline overigens)
  • meer verscheidenheid in het onderwijs dat zou moeten resulteren in 10% van de bachelorstudenten die bijv. een honorsprogramma doen in 2014, 70% van de docenten een mastergraad moeten hebben en dat in 2017 10% van de docenten zelfs een PhD heeft, danwel in een promotietraject zit.
  • verhogen van het niveau van taal en rekenonderwijs naar standaarden die over 2 jaar wettelijk verplicht worden
  • een selectie/evaluatie traject om studenten vroegtijdig te beoordelen of ze goede propedeuse wel doen.
  • Totaal 125 miljoen euro extra per jaar voor de hogescholen

Toevallig had ik vandaag nog een discussie met een collega over de achtergrond, bestaansrecht en toekomstbestendigheid van het fenomeen studieloopbaanbegeleiding op Windesheim en met mijn licht cynische inslag beargumenteerde ik dat het fenomeen vooral zijn bestaan dankt aan de eis & wens om het rendement te verhogen en de uitval aan te pakken. Natuurlijk wordt er een (goede) inhoud gegeven aan de SLB trajecten maar als je het bovenstaande bericht leest, kan ik me toch niet onttrekken aan de indruk dat met 90% van propedeusestudenten die de eindstreep moeten halen icm een evaluatietraject voor propedeusestudenten, het vooral een kwestie gaat worden van (nog) stevigere selectie aan de poort.

Gedurende de propedeuse insteken op een hoger uitval zodat de kwaliteit relatief hoger wordt van de resterende studenten, betekent dat het percentage wel zal gaan stijgen dat vervolgens ook de studie succesvol afrondt. Ik hoop echt dat de uitdaging voor hogescholen zal worden dat elke student een goede/betere begeleiding gaat krijgen gedurende zijn of haar studie maar een gegeven lijkt me dat nog niet.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top