OCLC PiCarta vs Worldcat (2)

Vanaf thuis kon ik gisteravond niet meer bij Picarta komen maar dat probleem was kennelijk een tijdelijk want ik heb er nu geen enkel probleem mee. Kortom, het is tijd voor een kleine PiCarta vs WorldCat post.

Normaliter zou ik een aantal zoekacties uitvoeren in beide catalogi naar hetzelfde materiaal (de NCC is onderdeel van beide catalogi) en dan uitgebreid kijken naar de verschillen. Met excuses aan het OCLC team dat zich nog met PiCarta bezighoudt maar dat ga ik dus korter doen dan ik gepland had want met alle respect, ik zie nog steeds niet waarom PiCarta niet verdwijnt om plaats te maken voor het mijns inziens superieure product WorldCat.

Goed, een conclusie doe je aan het einde van een post en niet aan het begin dus vort met de geit. Als Vista gebruiker heb ik een snelle zoekactie uitgevoerd naar ‘Basiscursus Vista’ en beide resultaten vind je hieronder:

(klik om het groter te krijgen)

Bij PiCarta zie je dat idd de default zoekbalk zoeken (of) is geworden ipv (en) wat er o.a. voor zorgt dat er 7425 treffers zijn voor dat ene boek dat in de NCC zit. Links zie je de ‘hints’ waarin systematische codes, trefwoorden en auteursnamen van die zoekset bij elkaar gezet worden. Dankzij de grote hoeveelheid niet relevante resultaten staat revalidatiegeneeskunde, letsels en neurofysiologie gebroederlijk naast termen als windows, vista en computerprogramma. Het hele idee blijft goed maar de uitwerking maakt het nutteloos dankzij het feit dat elke zoekactie duizenden treffers oplevert die al snel zo irrelevant zijn dat ze dus ook het fenomeen hints irrelevant maken.

Doorklikken op nummer 1 (die wel de goeie is dus dat maakt wel wat goed) brengt je bij het oude presentatiescherm incl. gigantische afbeelding van de cover. Er is geen Google Book Search link en dat is logisch met een recent Nederlandstalig boek. Bij andere zoekacties zie je overigens dan wel de link ‘Meer informatie beschikbaar’ die je rechtstreeks, in hetzelfde venster, naar Google Book Search brengt. Een kale snelle toepassing van de recent uitgebrachte API dus. Hoe logisch het is dat je klikt op ‘Meer informatie beschikbaar’ en dan verwacht dat je zonder pardoes in Google BS zit, dat laat ik ter beoordeling aan anderen over maar ik zou hem niet eens gezien hebben als ik er niet naar gezocht had.

(klik om de afbeelding groter te zien)

Zoeken levert gelijk de enige treffer op, zoals het hoort vind ik en je krijgt gelijk alle standaard gegevens als beschikbaarheid in de buurt, exportmogelijkheden naar referentiesoftware of de worldcat lijsten. Bij het tabblad ‘Subjects’ kun je doorklikken naar andere relevante boeken op het (enige gegeven) trefwoord Microsoft Windows en dat is ook niet meer en minder dan ik er van zou verwachten.

Ik kan nog wel even doorgaan maar ik schakel gelijk maar even terug naar mijn conclusie. Met een licht voorbehoud voor de paar functionaliteiten die ik nog niet gezien/bekeken heb kun je concluderen dat de nieuwe versie van PiCarta vooral een cosmetische wijziging heeft ondergaan met nu een WorldCat skin en uiterlijk. De basispresentatie en functionaliteiten blijven ongewijzigd met een paar nieuwigheden die, waar het om de hints gaat, niet geheel uit de verf komen dankzij hardnekkig vasthouden aan het principe dat elke zoekactie kennelijk minstens een paar duizend treffers moet opleveren als ware het een Google.

Achterliggend probleem is wat mij betreft nog steeds mijn verbazing waarom ze PiCarta nog met alle moeite willen optuigen terwijl WorldCat alles doet en meer wat PiCarta zou moeten doen. Kom op, OCLC, biedt een goedkoop GGC deelname pakket aan in combinatie met WorldCat, zorg dat onze collecties straks allemaal via Google terug te vinden zijn en dan is er wellicht in elk geval 1 reden waarom wij ons abonnement op PiCarta niet zouden willen opzeggen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Ik kan mezelf nauwelijks voorstellen dat ze NIET gaan doen wat jij voorstelt. Het zou wel het meest logische zijn. Als ik terugdenk aan oude presentaties is dat ook wel wat ze zeiden van plan te zijn.

  Vermoedelijk intern toch nog wat obstakels?

  Reply

 2. Zolang ze blijven vasthouden aan de standaardinstelling zoeken [of] geef ik de voorkeur aan de oude interface.
  Daar wordt dit tenminste nog in het standaardzoekscherm aangegeven. In de nieuwe interface moet je hiervoor eerst naar het “uitgebreide” zoekscherm.

  De centrale vraag blijft wat mij betreft: waarom houden ze vast aan het Booleaanse OR als standaardinstelling terwijl dit in de OPC en in Worldcat op AND staat?

  Dat is me echt een raadsel.

  Reply

 3. Ik gok dus op ‘dankzij hardnekkig vasthouden aan het principe dat elke zoekactie kennelijk minstens een paar duizend treffers moet opleveren als ware het een Google.’

  Reply

 4. Een pluspuntje voor Picarta was (en hoop ik is nog steeds?) dat je een lijstje titels kunt uitvoeren en inlezen in Endnote (MOPC-formaat, importeren met picarta.enf).
  In Worldcat kun je geen lijstje naar Endnote exporteren, daar gaat het titel voor titel.

  Reply

 5. Ik zou het even moeten controleren maar dat is volgens mij niet waar. In Worldcat kun je ook lijsten aanmaken als savelist (moet je wel inloggen met een account) en die savelists kun je in zijn totaal exporteren naar RIS formaat. Zonder filters dus.

  Reply

 6. Nee, helaas. Ik heb het nog eens nagekeken.
  Je kunt wel lijstjes maken, maar die niet in een keer naar een RIS formaat uitvoeren. Wel kun je een voor een alle titels openen en die naar Endnote exporteren.
  Het lijstje kun je wel naar een csv-bestand uitvoeren (die je dan kunt inlezen in Excel en waarvan je dan een tab delimited file kunt maken, die je wel kunt inlezen). Maar voor ik dat allemaal gedaanheb heb ik de titels uit Picarta al hoog en breed ingelezen:)

  Reply

 7. Nu heb ik het zelf ook nagekeken. In je lijst moet je eerst naar het derde tabblad gaan (Citations View) en daar kun je dan wel degelijk alle titels in 1 keer exporteren naar RIS formaat.

  Sneller dan met Picarta :)

  Reply

 8. Je hebt gelijk!
  Ik had het helemaal niet als zodanig herkend.
  In mijn Nederlandstalige versie staat er op dat tabblad: Weergave citaties. Altijd gedacht dat dat de citaties van mijn gevonden treffers zijn:)
  Nooit gedacht dat zij daarmee een andere weergave van de lijst bedoelen

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top