Sharepoint en Sharenet

Twee termen die me al veel werk opleverden de laatste weken maar het komend schooljaar waarschijnlijk nog wel eens als krachtterm door me gebezigd gaan worden, zoveel ga ik er mee te maken krijgen.

En dan heb ik er nog nooit over geblogd zelfs dus daar begin ik bij deze dan mee, door een post van Erik op zijn blog deels over te nemen.

Onder andere vanwege een toenemende onvrede over de huidige portaalomgeving van Windesheim is gekozen om volgend jaar een geheel nieuwe omgeving in te zetten. Het wordt Sharepoint 2007. Daarbij zullen de medewerkers en studenten binnen de hogeschool ook meteen geconfronteerd worden met de inzet van Office 2007 en een overstap van het momenteel gebruikte mailprogramma Groupwise naar Outlook.
[…]
Sharepoint zal niet alleen het portaal gaan vervangen, maar ook de oude vertrouwde opslagplaatsen voor tal van documenten (en waarschijnlijk vele terrabytes aan foto’s van dagjes uit en sportdagen). De mapjes in Windows Verkenner die ogenschijnlijk zichzelf vermenigvuldigen als konijnen worden overgenomen door plaatsen voor (gedeelde) documenten in “Teamsites”.
De scholing in de basisfunctionaliteiten van Sharepoint zal in het migratieproject een belangrijke plaats krijgen. Echter zal er in een vervolg hierop veel aandacht moeten worden besteed aan de concepten van documentbeheer.

Het project Sharenet behelst behalve de introductie van Outlook en Sharepoint ook een paar andere interessante deelprojecten maar voor deze 2 onderdelen is het een samenwerking tussen onze dienst ICT, Marketing & Communicatie en het Mediacentrum. De rol voor het Mediacentrum zit hem vooral in het ontwikkelen en (deels) uitvoeren van een scholingstraject maar we zitten ook, in de persoon van mezelf, in de projectgroep Sharepoint die dus ons intranetportaal gaat vervangen *en* tussen neus en lippen door het volledige documentbeheer van alle afdelingen op zijn kop gaan gooien.

Het aspect van ons intranetportaal leek even de boventoon te voeren maar inmiddels hebben diverse Schools en diensten via de klankbordgroepsessies lucht gekregen van wat komen gaat en is het niet het Portaal waar de vragen over komen, maar wel over documentbeheer en het verlies van het enige instrument dat men hiervoor kende: de gezamenlijke netwerkdrive met gecompliceerde mappenstructuren.

Vanaf september ga ik langs de bedrijfsbureau’s van zoveel mogelijk Schools en diensten als ware ik een ‘popster van documentbeheer’ die een tour maakt binnen Windesheim. De vragen liggen er, de wensen liggen er .. en nu zorgen dat we als Mediacentrum onze rol hierin kunnen pakken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ook al een de gang met Sharepoint. :o)
  Succes! Een groot gedeelte van onderwijs nederland is er flink mee aan het experimenteren.
  Dus hou de lijntjes buiten je eigen instelling ook warm.

  Reply

 2. Met collega’s van INHolland en Utrecht zelfs al wat lijntjes uitgezet maar ik hoor natuurlijk ook graag van anderen!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top