Windesheim digitale bibliotheek

Terwijl in het Mediacentrum de laatste weken (en de komende!) veel tijd is gaan zitten in een herinrichting van de fysieke bibliotheek, zitten we ook niet stil met de digitale bibliotheek. In april zijn we, enigszins schoorvoetend, van start gegaan met aanschaf en implementatie van een A-tot-Z lijst voor de digitale tijdschriften, een linkresolver en een federatieve zoekmachine.

Ik heb de presentatie die Gerard al meerdere keren gegeven heeft over het implementeren van dezelfde tools bij Fontys goed in mijn oren geknoopt maar moet wel constateren dat ik de goede adviezen hierin min of meer noodgedwongen niet volg. We hebben onze tijd heel erg genomen met de overeenkomsten waardoor we fors later in de planning zaten en bij het samenstellen van een brede projectgroep had ik me toch beter moeten realiseren dat het veel techniek is in een dergelijke implementatie en dat ligt nou eenmaal niet iedereen in een projectteam.

Kennelijk is het toch meer onze (nouja, mijn) stijl om altijd te eindigen met een deadline in zicht, genoeg werk nog te doen en alles op adhoc basis met een grote spurt energie te eindigen. On-the-fly werken noemt collega Erik dat en we hebben het tot een kunst verheven denk ik wel eens.

Hoe dan ook, er zit wel degelijk schot in nu. De A-tot-Z is ingericht met alleen nog een belangrijk aspect te gaan, nl. de proxy/thuistoegang instellingen. Ook met onze federatieve zoekmachine schiet het wel op en zijn bijna alle connectoren werkend, IP-ranges aangepast bij de leveranciers en kan het testen beginnen. Belangrijk detail is wel dat op dit moment zowel Vubis Smart, onze catalogus, als Lexis Nexis Newsportal niet (naar behoren) functioneren en laten dat nou net de 2 bronnen zijn die op mijn lijst staan van redenen voor een no-go besluit per 1 september.

Voor volgende week staat het uitsorteren van de proxy/thuistoegang voor zowel de AtotZ en SeekQ (zoals we onze zoekmachine gaan noemen) op de agenda en zal een (vlot) begin gemaakt moeten worden met een belangrijke nevenactiviteit, namelijk het maken van een nieuwe website voor het Mediacentrum waar onze catalogus, onze digitale inlichtingenbalie (AskQ) en dus onze zoekmachine SeekQ een plek in moeten gaan krijgen.

Genoeg te doen nog voor 1 september en dan wil ik ook nog 5 weken vakantie nemen. Hoezo on the fly werken straks eind augustus?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top