Digitale bibliotheek: SeekQ

Mijn vakantie is eigenlijk al begonnen maar ik ben nog bezig met de laatste restjes wat ik aan SeekQ kan doen voor de verplichte pauze van ruim 4 weken.

Credit & Copyright: Tyler Westcott

Credit & Copyright: Tyler Westcott

SeekQ is dus de federatieve zoekmachine die door alle databanken van het Mediacentrum (tegelijk) kan zoeken. In theorie want dat doet die natuurlijk niet zomaar. De zoekmachine moet ook toegang krijgen tot de databanken in kwestie (op basis van IP) en qua vormgeving en indeling van bronnen moet je er wel even goed over nadenken wat je precies wilt.

Last, en voor ons bepaald but not least, het hele proxy verhaal om ook buiten Windesheim toegang te krijgen tot de databanken zoals dat nu al het geval is als je de individuele databanken raadpleegt. Bij ons gaat dat dus via de Hidden Automatic Navigator en niet via een reguliere proxy waar anderen relatief eenvoudig gebruik van hebben kunnen maken voor hun implementatie. De HAN levert feitelijk een specifieke proxy per databank en daar is SeekQ niet op berekend.

Oplossing zou moeten zijn om de verbindingen in SeekQ met de databanken (de zgn. connectoren) zelf als Windesheim specifieke HAN-urls te hebben waarmee de proxy dan al feitelijk in de connector geregeld wordt. Dat betekent wel dat er ruim 20 Windesheim specifieke connectoren gemaakt moeten gaan worden door het bedrijf en ook al zal het vooral om kopietjes van een bestaande connector (met alleen aanpassing van URL) gaan, het zal er om spannen of die wel tijdig gemaakt gaan worden.

We zullen zien over 4 weken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top