Ondanks mijn vakantie (de reden dat het wat rustiger is met het aantal postjes) toch even aandacht voor de introductie van Google Knol. In de eerste aankondigingen enkele maanden geleden leek het de Wikipedia van Google te gaan worden en hoewel de focus van Knol vooral is om “gezaghebbende” artikelen te verkrijgen, zijn de voorwaarden ruwweg gelijk aan die van Wikipedia zij het dat het wat minder restricties lijkt te hebben dan er in de loop van de jaren bij Wikipedia bijgekomen zijn.
Aardig detail is nog wel dat Knol standaard een Creative Commons attribution licentie toekent aan de artikelen met als optie een CC Attribution Noncommercial of een All rights reserved. Dat betekent dat de standaardlicentie het mogelijk maakt om Knol artikelen in Wikipedia te plaatsen maar dat dit niet geldt voor de 2 overige licenties, plus dat Wikipedia artikelen conform hun standaardlicentie niet in Google Knol kunnen worden geplaatst.
Ik ben benieuwd hoe de ontwikkeling zal gaan met Google Knol en in hoeverre het zich gaat onderscheiden van Wikipedia. Het feit dat de knols automatisch goed geindexeerd zullen worden in de Google zoekmachines zal vast ook wel iets meehelpen.
In mijn blog van december vorig jaar, signaleer ik een probleempje dat niet lijkt weggenomen. Of lees ik niet goed?
http://aadjanson.blogspot.com/2007/12/knollen-voor-citroenen.html
Ook Knols kunnen door het publiek (niet-experts?) gemaakt en bewerkt worden en hebben daarmee datzelfde probleem als wat je in je blogpost eerder signaleerde. Nu kun je denk ik heel gemakkelijk gaan discussieren over het niveau van de amateur experts op internet of zelfs wisdom of the crowd in het algemeen maar vind ik het eigenlijk nog veel boeiender om te kijken welke criteria mensen hanteren voordat ze iets ‘betrouwbaar’ noemen. Knols gaan daar niet de bijdrage aan leveren die wellicht eerder voorgespiegeld was.