Veiliger Gmailen

Ik ben nu al 2 dagen geveld door een griepvirus wat me deed denken dat het toch wel handig zou zijn als je in het echte leven ook zelf fysiek gebruik kon maken van beveiligde verbindingen en antivirus programma’s. Zover zijn we nog niet vrees ik maar ik las wel op het Googlesystem weblog dat Gmail nu (eindelijk) de optie biedt om geforceerd een veilige http verbinding (een https) te gebruiken.

Dit kon je al doen door het telkens zelf die s achter het http-deel van de url te zetten (of een bookmark/tag aanmaken die je gelijk naar de beter beveiligde verbinding brengt zoals ik heb gedaan) maar ik check mijn gmail op meerdere plekken en pc’s en ik vergat het wel eens.

Wat maakt het uit? Nou, dat als je je inloggegevens verstuurt, deze niet onderschept kunnen worden wat uit diverse testen griezelig eenvoudig schijnt te zijn. Schijnveiligheid of echte veiligheid, ik vind het een handige nieuwe optie.. te vinden bij de settings:

Oh en wat ik ook zag is dat op de voorpagina van je Gmail je nu ook kunt zien welke activiteiten er plaatsgevonden hebben met je account, oftewel waarvandaan de laatste 5 geslaagde inlogpogingen geweest zijn (als je op Details klikt). Kan handig zijn om vast te stellen of en wie je Gmail inloggegevens ook heeft .. of hoe maniakaal vaak ik mijn Gmail controleer in mijn geval :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top