To the Share-point

Afgelopen maandag vond de officiele kickoff bijeenkomst plaats van het hele Sharenet project met alle project- en werkgroepleden van de diensten ICT, Marketing & Communicatie en Student- en Onderwijsservices / Mediacentrum. Ik geloof dat ik niet de enige ben die ietwat overdonderd is door het hoge tempo en ambitie om niet alleen alle Windesheimers een nieuwe Office en mailpakket per begin januari 2009 voor de neuzen te gaan toveren maar ook zowat alle achterliggende infrastructuur te gaan wijzigen.

Dan lijkt het invoeren van MS Sharepoint nog bijna een bijzaak te zijn. De eerste ontwerpen zijn al gereed en je kunt al een goed beeld krijgen van hoe het nieuwe intranet er uit komt te zien en welke functionaliteiten in eerste instantie geleverd moeten/gaan worden.

De projectgroep Sharepoint is nu dan ook echt van start gegaan en er komt nog zo veel meer bij kijken dan “alleen” maar de huidige documenten van alle Windesheim medewerkers van de netwerkshares in Sharepoint te gaan krijgen. Ideeën of beleid over document- en kennisbeheer is er niet of nauwelijks en dat maakt de uitdaging voor de bijdrage van mezelf en het Mediacentrum in dit project des te groter.

Je zou echter bijna vergeten dat de huidige versie en implementatie van het Windesheim intranet ook al heel veel voeten in de aarde heeft gehad en dat dit ook ‘even’ mee moet worden genomen. Eén ding staat vast, ik weet zeker waar ik de komende maanden mee bezig ben.

In dat gigantische project wordt het nog boeiend om begrippen als documentbeheer en contentmanagement in combinatie met Sharepoint goed uit te werken. Ik ben me druk aan het inlezen over alle mogelijkheden maar het lijkt er in eerste instantie op dat er out-of-the-box wel wat beperkingen zitten aan documentbeheer waar vervolgens door 3rd party bedrijven volop op voortgeborduurd wordt. Sharepoint 2007 kent zo te lezen geen unieke id’s van content systeembreed en hoewel er wel zoekfunctionaliteiten inzitten moet je zaken als taxonomieen ook van elders halen als je enige structuur *vooraf* wilt aanbrengen.

Iemand nog tips over documentbeheer in (onderwijs)organisaties in Sharepoint 2007?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Wat ik heel erg graag zou willen weten is hoe veel massa dit alles heeft. Ik bedoel daarmee wat dit betekend voor een bedrijf van bijvoorbeeld 200 medewerkers of minder of meer. Hoegroot de investering dan is. Dat best belangrijk.
    Of hoeveel aanpassingen nodig zijn voor de opzet.

    Heb je externen nodig om profielen te maken – is dat eenvoudig zelf te doen – hoe lang ben je bezig voor dat primair ontwerp operationeel is.. etc

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top