PDF/A voor de digitale duurzaamheid

“Een digitaal archief is waardeloos als je over tien jaar de pdf’s niet meer kunt lezen. Adobe, uitvinder van het bestandsformaat pdf,  neemt het voortouw in de technische ontwikkelingen.”

Dit stond te lezen in het NRC Handelsblad van gisteren waarin vervolgens ingegaan werd op de PDF/A(rchiving) variant van het alombekende PDF formaat van Adobe nu sinds 1 juli 2008 het PDF formaat erkend is als zijnde een open standaard (ISO32000-1). Ik moest het even 2 keer lezen want ik wist toch zeker dat PDF/A al een paar jaar bestond. Wikipedia hielp me ook gelijk en meldde in de lemma ervan dat PDF/A ook al een ISO standaard was (ISO19005-1) uit 2005.

PDF is ooit bedacht om zoveel mogelijk onafhankelijk van platform, pc of aanwezige software & printers de opmaak van een document te bewaren. PDF/A gaat hier nog verder mee door te gaan voor 100%  onafhankelijkheid in het document zelf.  Er mag geen enkele afhankelijkheid van externe plaatjes, scriptjes of lettertypes zijn (alles moet dus in het document zelf opgenomen worden), document beveiliging is uit den boze en er moeten bepaalde metadata altijd aanwezig zijn. Al die eisen staan gedetailleerd in de ISO norm opgenomen.

Dit artikel leek me een mooie gelegenheid om eindelijk ook zelf PDF/A documenten structureel te gaan produceren. Sinds Adobe weer in de gratie is op werk en thuis, staat Adobe Acrobat geinstalleerd en, hoewel die het standaard niet doet, is het een optie aanvinken in de PDF Maker om PDF/A documenten te maken ipv reguliere documenten (afbeelding 1). In Acrobat zelf kun je eenvoudig bestaande PDF’s exporteren naar PDF/A (afbeelding 2)

afb. 1

afb. 2

Ze zijn wel wat groter qua bestandsgrootte dankzij het feit dat lettertypes e.d. nu dus opgenomen worden in de bestanden maar het voelt toch goed om te weten dat al mijn PDF’s wellicht voor de eeuwigheid leesbaar blijven. Of de lezers van die PDF’s er ook zo over denken, dat is dan weer een heel andere vraag.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top