De ebooks dan ook eindelijk op de iLiads

Eind augustus moest ik nog enigszins beschaamd toegeven het verkeerd gepland te hebben om de ebooks op de vier Mediacentrum iLiads te krijgen *voordat* ze daadwerkelijk uitgeleend werden. De iLiads waren namelijk al door vier enthousiaste medewerkers geleend voordat ik het in de gaten had.

Twee weken later was er weliswaar al een iLiad terug gekomen van een tevreden (maar kennelijk snel uitgelezen door het niet aanwezig zijn van ebooks op dat ding) Windesheim collega maar toen klopte de instructie niet die ik had gekregen van ebook.nl om de tien e-titels ook erop te krijgen via de Mobipocket Reader.

Vorige week hadden we kortstondig alle 4 de ebookreaders weer terug en met dit keer de correcte instructie bij de hand kon het laden van de iLiads dan eindelijk beginnen. Het kon toch niet zo zijn dat we de volgende leners nog steeds zonder ebooks konden laten gaan!

iLiad toevoegen aan Mobipocket Reader

iLiad toevoegen aan Mobipocket Reader

Stap 1 was het installeren van Mobipocket Reader en het laten herkennen van de iLiads via de USB aansluiting. In bovenstaand voorbeeld is dat overigens mijn eigen iLiad maar dit moest dus stuk voor stuk met de vier Mediacentrum exemplaren gebeuren.

Stap 2 is de Mobipocket Reader even te laten voor wat het is en niet, zoals in de eerste instructie stond, op zoek te gaan naar ebook.nl bij de Ebook Stores in de Reader zelf. Op naar ebook.nl en inloggen met het account waar de tien titels al een tijdje klaar stonden om gedownload te worden.

Klikken op de download en vervolgens kiezen om het bestand (een prc) te openen. Dit zorgt ervoor dat, mits Mobipocket Reader correct geinstalleerd is, het ebook al gelijk opgenomen wordt in de lijst met ebooks in MR.

Stap 3 is het activeren van het gedownloade ebook zodat het gelezen kan worden in de Mobipocket Reader zelf (dit is immers ook een apparaat dat de ebooks leest). Dit is te activeren door dezelfde inloggegevens te gebruiken als op de ebook.nl site. Je ziet nu ook dat ebook.nl opgenomen is als ebook store in Mobipocket Reader. Vervolgens kun je bij ebook.nl de resterende titels downloaden en openen in MR. Hierbij vroeg die bij mij overigens niet nog eens om het te activeren voor het gebruik ervan in MR.

Stap 4 is het selecteren van een ebook in het overzicht in Mobipocket Reader en kiezen voor de optie Send bovenaan om het ebook te versturen naar de iLiad(s) toe. Hierbij moet je per ebook telkens weer activeren en dat zal je afleren om een heel lang, veilig en moeilijk wachtwoord te gebruiken. Je kunt maar 1 ding op je klembord zetten om copy-paste te doen :). Deze stappen mag je vervolgens ook nog herhalen voor de overige iLiads dus dan heb je het wel even gehad.

Stap 5 is het maken van een eenvoudige backup op een lokale of netwerkschijf van de Mobipocket folder op de vier iLiads zodat het terugzetten van de titels, na de opschoonactie bij retour, een simpele copy-paste actie wordt en niet weer de titels individueel verstuurd hoeven te worden via de Mobipocket Reader.

Vier iLiads met tien ebooks, klaar voor de uitleen! Eindelijk.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top